Jaglany Pudding Czekoladowy

Czy został ktoś, kto jeszcze nie próbował kaszy jaglanej na słodko? Serio? Chyba najwyższa pora spróbować! Tym bardziej, że obecnie jest to bardzo popularna i szeroko dostępna kasza. Ja osobiście lubię ją za ciekawą konsystencję i znakomity efekt sytości, nawet po zjedzeniu niewielkiej porcji. Do tego cokolwiek byśmy z niej nie przygotowywali, to nie wymaga to wiele czasu, bo jej gotowanie zajmuje około 15 minut. Dzisiaj pora na Jaglany Pudding, który może być Waszym pierwszym, udanym spotkaniem z kaszą jaglaną na słodko.

Dodatkowo ostatnia jaglanka zebrała tak wiele pochwał, że nie mogłam poprzestać na tym 😉 Dlatego też pojawia się przepis na jeszcze bardziej deserową wersję kaszy jaglanej. Jednocześnie nadal tak samo prostą.

jaglany pudding

Pamiętam, że pierwszy raz o kaszy jaglanej usłyszałam chyba w zeszłym roku (nigdy w domu się jej nie używało)… Na początku niezbyt dobrze mi smakowała (okazało się, że źle ją przygotowywałam – pomijałam opłukanie zimną wodą przed gotowaniem, które wbrew pozorom jest dosyć istotne). Później było coraz lepiej, aż do momentu, kiedy zrobiłam jaglane rafaello! To było jedno z większych odkryć, których dokonałam w przeciągu ostatniego, kulinarnego roku! Odkryłam, że kasza jaglana na słodko jest jeszcze lepsza niż ta w formie wytrawnej.

jaglany pudding

Przygotowanie puddingu jaglanego jest bardzo proste i szybkie, a moim zdaniem najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki lepiej się połączą. Można go przygotować wieczorem, a następnego dnia zabrać jako przekąskę do pracy.

Jeżeli szukacie innych pomysłów na kaszę jaglaną to kliknijcie tutaj -> klik!

Jaglany Pudding Czekoladowy

ilość:

2 porcje

Składniki:

kasza jaglana 200g

mleko ok. 50ml

kakao 45g

ksylitol 30g

miód 10g

banany 3 sztuki do podania

migdały, orzechy włoskie, rodzynki do podania

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy na 15-30 minut do przestudzenia, po czym zalewamy mlekiem i łączymy z kakao, ksylitolem i miodem.

Pudding wykładamy do miseczek i podajemy z bananami i bakaliami. Najlepiej smakuj następnego dnia po przechowywaniu w lodówce.

Zapisz