Jagodowe babeczki

Jagody! W lato kiedy stragany zapełniają się jagodami, a zimą gdy możemy wyjąć je z zamrażarki – jakie to szczęście, że możemy korzystać z ich smaku cały rok! Latem oczywiście lubię zajadać się nimi garściami, ale poza sezonem najczęściej lądują w koktajlach lub wypiekach, w których sprawdzają się znakomicie! Gotowi na trochę lata w środku zimy? Ja tak 😀

Jagodowe babeczki

Jagodowe babeczki

8 babeczek (1 babeczka to ok. 150 kcal)

koszt: 1 babeczka to ok. 1,50zł

Składniki:

240g mąki pszennej 0,38

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 opakowania (320g) jogurt roślinnego (naturalnego lub jagodowego) 8

50g syropu klonowego lub miodu 1,67

sok z 1/4 cytryny

100g świeżych lub mrożonych jagód 1,33

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, a następnie wykładamy do foremek (8 dużych lub 12 małych babeczek). Pieczemy babeczki ok. 15-20 minut w 190 stopniach.

Blueberry muffins

In the summer when markets are full of blueberries, and in the winter when we can take them out of the freezer – how lucky is that we can taste them all year long! In summer, of course, I like to eat handfuls of them, but in the off-season they usually end up in cocktails or baked goods, in which they work great! Ready for some summer treat in the middle of winter? I am 😀

8 muffins (1 muffn – 150 kcal)

Ingredients:

240g wheat flour

½ teaspoons of baking powder

½ teaspoons of baking soda

2 packs (320g) of vegetable yoghurt (natural or blueberry)

50g maple syrup or honey

juice from 1/4 of lemon

100g of fresh or frozen blueberries

Instructions:

Mix all ingredients thoroughly and then put in the molds (8 large or 12 small cupcakes). Bake muffins for 15-20 minutes in 190 Celsius degrees.