Jagodowe Galette na kruchym cieście

Oczywiście sezon na jagody już dawno minął i teraz królują jabłka i śliwki, ale znalazłam u siebie w zamrażarce resztkę zamrożonych jagód i postanowiłam niezwłocznie je wykorzystać i przywołać trochę lata. Dlatego na pohybel jesieni zrobiłam Jagodowe Galette na kruchym cieście. Już tak dawno nie robiłam kruchego ciasta na słodko, że wprost poczułam wewnętrzną potrzebę jego zrobienia. Tym bardziej, że ciasta typu galette są łatwe w przygotowaniu, nie muszą wyglądać ładnie i tak na prawdę ciężko coś w nich zepsuć. Dodatkowo nie musimy brudzić żadnych foremek, bo galette wystarczy upiec na papierze do pieczenia.

jagodowe galette

Uwielbiam to połączenie kwaśnych jagód z kruchym ciastem. To połączenie lekkie, orzeźwiające, a zarazem lekko wytrawne. Jedyną trudnością w wykonaniu tego ciasta jest to, że trzeba wyczuć, kiedy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Powinno być miękkie, ale nie elastyczne.

jagodowe galette

Galette doskonale sprawdziło się jako letni deser w jesienny dzień.

jagodowe galette

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Jagodowe Galette na kruchym cieście

4 porcje (1 porcja to ok. 270 kcal)

Składniki:

jagody 175g

mleko zagęszczone 15ml

mąka ziemniaczana 10g

cynamon 1/3 łyżeczki

masło w temp. pokojowej 15g

ciasto:

mąka pszenna 115g

mąka ziemniaczana 50g

masło w temp. pokojowej 50g

żółtko 1 sztuka

do podania:

jogurt naturalny lub bita śmietana

Wykonanie:

Jagody mieszamy z mąką, mlekiem, cynamonem i masłem. Odstawiamy jagody na ok. 45 minut. W tym czasie mieszamy składniki na ciasto, ugniatamy je i odstawiamy do lodówki w woreczku na 15 minut.

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i ugniatamy dalej ciasto, jeżeli ciasto się kruszy dodajemy odrobinę wody (tak aby było miękkie).

Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy lub formujemy za pomocą dłoni okrągły placek. Na jego środek wykładamy jagody i zaginamy brzegi ciasta.

Pieczemy około 50 minut.

 

Zapisz

Zapisz