Jagodowe Pankejki na Serku Ricotta

Puszyste, leciutkie, delikatnie cytrynowe Jagodowe Pankejki na Serku Ricotta. Te bardzo szybkie w przygotowaniu placuszki doskonale nadają się na śniadanie lub przekąskę do pracy jak i popołudniowy deser do kawy.

jagodowe pankejki

Kremowe pankejki doskonale komponują się z lekko kwaśnym sosem jagodowym i miodem. Są po prostu idealne kiedy najdzie nas ochota na słodkie i zdrowe małe co nie co. Do tego wyglądają tak niesamowicie apetycznie, że ma się ochotę wziąć na talerz cały stosik. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie ma możliwości żeby nie wyszły perfekcyjnie.

W dzieciństwie nie jadło się u nas w domu pankejków tylko naleśniki, najczęściej z dżemem lub twarogiem. Pierwszy raz zaliczyłam próbę z amerykańskimi placuszkami, czyli pancakes na studiach i nie była to próba udana. Po pierwsze miałam dosyć kiepski przepis, a po drugie po prostu nie umiałam ich usmażyć 😀 Jednak piękne zdjęcia w internecie nie dały mi żyć i postanowiłam, że muszę się nauczyć je przygotowywać. Po metodach prób i błędów udało się! Teraz już nie wyobrażam sobie, aby na moje śniadania nie trafiały od czasy do czasu wypasione pankejki z dużą ilością fajnych dodatków. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście robić w domu takich placuszków to ten przepis jest na prawdę dobry na początek 😉

jagodowe pankejki

Sekretem tych pankejków jest dodatek serka ricotta, który nadaje im kremową i puszystą konsystencję. Dużą rolę odgrywa w nich również smak cytryny i jagód, który możemy wyczuć w każdym kęsie. Jest orzeźwiający i wakacyjny 😉 Podane z sosem jagodowym i miodem stanowią doskonały deser. Nie są bardzo słodkie, ale w sam raz aby zaspokoić naszą chęć na słodką przekąskę.

jagodowe pankejki

Co najważniejsze można te pankejki zrobić również z mrożonymi jagodami! Kiedy więc zaczną się jesienne wieczory dobrze będzie wrócić do letnich smaków 🙂

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉 Jeżeli szukacie innych pomysłów na pankejki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Jagodowe Pankejki na Serku Ricotta

4 porcje (16 pankejków, 1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

mąka pszenna 200g

mleko 180ml

jagody 150g

serek ricotta 125g

sok z cytryny 20ml

skórka z cytryny

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżka

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

sos z jagód i miód do podania

Wykonanie:

Mleko mieszamy z serkiem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy następnie mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę. Po dokładnym wymieszaniu, na koniec delikatnie dodajemy jagody.

Na patelni delikatnie posmarowanej masłem smażymy pankejki po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jagodowym (po prostu gotujemy w rondelku jagody) i miodem.

 

Zapisz

Zapisz



  • Jak zwykle wyglądają obłędnie! Uwielbiam takie puszyste placuszki. 🙂

    • Dziękuję 😉 Smakują lepiej niż wyglądają 😀

  • Takie placuchy to ja lubię:)

  • Żadne nie zostałyby na drugie śniadanie czy podwieczorek, zostałyby zjedzone od razu na jednym posiedzeniu <3

    • Właśnie tak to z nimi jest 😀

  • Jak ona gotuje

    ale puszyste! mniam 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    jagodowe <3 szkoda, że nie mam dżemu jagodowego w tym roku 🙁