Jagodowo-Migdałowe Scones

Jagody! Sezonu jeszcze nie ma, ale nie mogłam się oprzeć i kupiłam te wspaniałe jak dla mnie owoce. Trochę podjadł mi je mój Mąż, ale na Jagodowo-Migdałowe Scones wystarczyło. Od dziecka uwielbiam jagody, ale ich zbieranie nigdy nie szło mi dobrze. Zanim wróciłam do domu zebrany słoiczek był już pusty 😀

jagodowo-migdałowe scones

Jagody zatopione w lekkim, maślanym cieście są znakomite! Dodatek jogurtu nadaje mi lekkości i stanowi niskokaloryczne źródło białka. Dla tych, którzy nie wiedzą jeszcze czym są Scones, które przygotowuję dosyć często, już tłumaczę. To delikatne, kruche ciasteczka, które podaje się w Wielkiej Brytanii do herbaty. Moim zdaniem sprawdzają się doskonale jako przekąska do pracy. Jedno takie ciasteczko jagodowo-migdałowe to tylko 150kcal, bez dodatku cukru, jedyni z odrobiną ksylitolu. Gwarantuję Wam, że nie znajdziecie równie pysznego i niskokalorycznego kupnego przysmaku!

jagodowo-migdałowe scones

JAGODOWO-MIGDAŁOWE SCONES

ilość: 4 porcje (8 ciastek)

Składniki:

mąka pszenna lub pełnoziarnista 115g lub więcej jeśli zajdzie taka potrzeba

zmielone migdały 25g

ksylitol 25g

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło 60g

żółtko jaja 1 sztuka (białko zostawiamy do posmarowania)

jogurt naturalny 60g

mleko 30ml

jagody 60g

migały 20g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy w misce mąkę, zmielone migdały, ksylitol, sodę i proszek. Następnie dodajemy masło w temperaturze pokojowej, żółtko, jogurt i mleko.

Musimy uzyskać teraz gładką, nieklejącą się masę, więc dosypujemy tyle mąki ile jest potrzebne aby taką masę uzyskać. Kiedy ciasto nie będzie się już bardzo kleić, a utworzy w miarę zwartą strukturę dodajemy jagody i migdały.

Delikatnie rozprowadzamy je w cieście i przenosimy je na papier pergaminowy obsypany mąką. Formujemy okrąg (musi być dosyć gruby, min.1.5cm), który kroimy na 8 części.

Każdą z części odrywamy i układamy w małej odległości od pozostałych. Ciastka smarujemy białkiem i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu odkładamy na 15 minut do wystygnięcia.

 



  • Magda

    Bardzo apetyczne ciasteczka, też czekam na jagody 🙂 pozdrawiam 🙂

  • Jeszcze nigdy scones nie robiłyśmy choć kuszą nas od jakiegoś czasu. Z takimi dodatkami to najchętniej już teraz byśmy robiły 😀

    • Mnie one zawsze bardzo kuszą, dlatego muszę się bardzo powstrzymywać żeby nie zjeść od razu 😀

  • Magdalena Laskowska

    Idealne na deser lub śniadanko 🙂

    • Dla mnie zdecydowanie śniadanko 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    pycha 🙂 ostatnio szukam nowych pomysłów na śniadanie, więc takie scones są w sam raz na wynos 🙂