Jagodowo-Jogurtowa Zapiekanka na Słodko

Śniadanie, czyli mój ulubiony posiłek! Uwielbiam w każdym wydaniu! Przygotowuję je najczęściej dzień wcześniej, ponieważ rano nie mam już na to czasu. Lubię gdy jest różnorodnie i smacznie. Owsianki, pankejki, naleśniki, omlety!

jagodowo-jogurtowa zapiekanka na słodko

Od czasu do czasu udaje mi się przygotować śniadanie, którego smak zapamiętuję na długo. Tak jest właśnie z Jagodowo-Jogurtową Zapiekanką na Słodko.

jagodowo-jogurtowa zapiekanka

To pieczywo zapieczone z jagodami i kremem jogurtowym. Nie ma znaczenia czy użyjecie świeżego czy starszego pieczywa. Ja najbardziej lubię przygotowywać takie zapiekanki ze świeżej bagietki. Pieczywo, które wchłonie kremowy sos doskonale smakuje po zapieczeniu.

jagodowo-jogurtowa zapiekanka na słodko

to moja trzecia zapiekanka na słodko i na pewno nie ostatnia. Nawet drugiego dnia smakuje nadal znakomicie! Doskonale nadaje się jako drugie śniadanie do pracy.

JAGODOWO-JOGURTOWA ZAPIEKANKA NA SŁODKO

ilość: 4 porcje

Składniki:

pieczywo 240g

jogurt 155g

jajko 3 sztuki

ksylitol lub cukier 35g

ekstrakt waniliowy kilka kropel

skórka z cytryny

mleko 165ml

cynamon 1/3 łyżeczki

miód 2 łyżki

jagody świeże lub mrożone 120g

Wykonanie:

Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i połowę układamy w naczyniu żaroodpornym. Jogurt mieszamy z 1 jajkiem, ksylitolem, ekstraktem i skórką cytrynową.

Masę jogurtową wylewamy na pieczywo i posypujemy połową jagód. Następnie wykładamy drugą część pieczywa. Melko mieszamy z miodem i cynamonem.

Masę wylewamy na pieczywo i wstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki. Po wyjęciu nastawiamy piekarnik na 180 stopni i po jego nagrzaniu wstawiamy zapiekankę na około 35 minut.

Podajemy z cukrem pudrem. Smakuje znakomicie na ciepło i na zimno.

Zapisz



8 thoughts on “Jagodowo-Jogurtowa Zapiekanka na Słodko”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*