Jagodowo-Limonkowe Minicasta

Gotowi na wakacyjne smaki? Ja już jak najbardziej. Mam nadzieję, że lada moment pogoda również będzie wakacyjna. Niezależnie jednak od pogody za oknem, na pewno poczujecie wakacje w tych Jagodowo-Limonkowych Miniciastach.

jagodowo-limonkowe miniciasta

Pogoda może nie jest plażowa, ale będąc w domu, kiedy słonko przyświeci, można się poczuć przez chwilę jak na wakacjach. Do tego jagodowo-limonkowe minicasta nadają się doskonale, aby poczuć się bardziej wakacyjnie! Na delikatnym spodzie z migdałów i udekorowane ricottą lub bitą śmietaną. Idealne na popołudniowy deser. Do tego są bezglutenowe i na prawdę lekkie, dlatego na pewno będziecie się po nich czuli orzeźwieni i rześcy. Przygotowałam je w małych kokilkach, ale można również użyć foremek do muffinek.

jagodowo-limonkowe miniciasta

JAGODOWO-LIMONKOWE MINICIASTA

ilość: 4 porcje

Składniki:

migdały 60g

ksylitol lub cukier 1 łyżka

masło 10g

cynamon 1/3 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki

żółtka jaj 3 sztuki

mleko zagęszczone 50ml

sok z 1 limonki

jagody 6 dużych sztuk

skórka z limonki

ricotta (lub bita śmietana), jagody, limonka do podania

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Migdały mielimy z ksylitolem, masłem i przyprawami. Kruszą masę wykładamy do 4 foremek (mogą być takie jak do muffinek).

Delikatnie dogniatamy spód łyżeczką i pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie Miksujemy dokładanie żółtka jaj.

Kiedy będą już ubite (zmienią delikatnie kolor na jaśniejszy), dodajemy mleko zagęszczone, sok i skórkę z limonki oraz rozgniecione jagody.

Masę wylewamy na spody i pieczemy około 15 minut. Jeżeli po tym czasie masa nadal jest płynna pieczemy dalej. Po wyjęciu wstawiamy muffinki do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie je wyjmujemy i dekorujemy.

Zapisz



>
Facebook