Jasznik – zupa na zakwasie buraczanym

Mój pierwszy w życiu zakwas buraczany okazał się udany, a nawet więcej niż udany, bo bardzo aromatyczny i smaczny. Zrobiłam na jego bazie ciekawą zupę, bo jasznik. Jasznik to litewska zupa, którą oczywiście podrasowałam i zweganizowałam. Efekt? Zaskakujący, głęboki smak!

Jasznik - zupa na zakwasie buraczanym

Jasznik – zupa na zakwasie buraczanym

2 porcje (1 porcja to ok. 180 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+5 dni na przygotowanie zakwasu)

koszt: 1,50 zł za 1 porcję

Składniki:

zakwas buraczany (do przygotowania 5 dni wcześniej):

1 burak

1 marchewka

1 pietruszka

1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

1 ziarnko pieprzu

szczypta mielonego kminku

szczypta soli i cukru

1 łyżka płatków zbożowych (opcjonalnie)

500ml przegotowanej wody

zupa:

250ml zakwasu baraczenego

200ml bulionu warzywnego

15g mąki pszennej

20g oleju kokosowego

sól i pieprz do smaku

125ml mleka sojowego

85g fasoli białej ugotowanej lub z puszki

pieczywo do podania

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania zakwasu. Warzywa kroimy w kostkę, ząbek czosnku dodajemy w całości. Zalewamy całość przegotowaną wodą, zakrywamy gazą, zabezpieczamy gumką recepturką i odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce.

Po tym czasie odcedzamy na sitku zakwas. W ok. 50ml zakwasu rozpuszczamy mąkę. Następnie dodajemy jeszcze 200ml zakwasu, 200ml bulionu, olej kokosowy i doprawiamy.

Gotujemy ok. 10 minut. Następnie zabielamy mlekiem sojowym i podajemy z fasolą i pieczywem.

Jasznik – soup from beets

Jasznik is a Lithuanian soup, which of course, I improved and make vegan. Effect? Surprising, deep taste!

2 servings (1 serving – 180 kcal)

time of preparation:  20 minutes (+5 days for making sour beets)

Ingredients:

sour beets (prepare 5 days earlier):

1 beetroot

1 carrot

1 parsley

1 teaspoon of horseradish from the jar

1 clove of garlic

1 bay leaf

1 allspice

1 pepper grain

a pinch of ground cumin

a pinch of salt and sugar

1 tablespoon of oats (optional)

500ml of boiled water (room temperature)

soup:

250 ml of sour beets

200ml vegetable broth

15g of wheat flour

20g coconut oil

salt and pepper to taste

125ml of soya milk

85g of cooked white beans or beans from can

bread for serving

Instructions:

Start with the preparation of sour beets. Cut the vegetables into cubes, add garlic clove. Pour the boiled water, cover with gauze, secure with a rubber band and leave it in a warm place for 5 days.

After this time, strain the sourdough. Dissolve the flour in about 50 ml of leaven. Then add another 200ml of it, 200ml of broth, coconut oil and seasons.

Cook for about 10 minutes. Then, add soy milk and serve with beans and bread.