Jesienna Sałatka z Kaszą Bulgur i Serem Brie

Ta sałatka jest właśnie taka jakiej potrzebowałam na drugie śniadanie w zimny, listopadowy dzień. Jest bardzo bogata w smaku i nie zawiedzie chyba żadnego podniebienia. Nie można na pewno nazwać jej nudną! Do przygotowywania sałatek przekonałam się zupełnie niedawno. Zawsze wydawały mi się szalenie nudne… a ja nie jestem osobą, która zajadałaby się samą sałatą i marchewką ze smakiem, a do tego głaskała się po pełnym brzuszku. Nie, ja jestem z rodzaju osób, które lubią czuć, że to co zjadły dostarczyło im wszystkiego co potrzeba organizmowi. I dlatego kiedy postanowiłam, że od czasu do czasu wyląduje u mnie w pojemniczku do pracy sałatka, to musi być „na wypasie”. Tak jak ta Jesienna Sałatka.

jesienna-salatka

Uwielbiam dodawać do moich sałatek ser, orzechy i porządne źródło węglowodanów, jak makaron czy kasza. W tedy warzywa stają się już tylko dodatkiem do sałatki, ale tak właśnie lubię. Zdecydowanie nie jem sałatek z mięsem ani rybą. Pomimo tego staram się aby wylądowało w nich zawsze dobre źródło białka i tłuszczu. Koniec końców jest syto i pewnie część osób nie pogardziłaby taką sałatką na obiad.

Co takiego wspaniałego jest w tej sałatce? Orzechy włoskie, ser pleśniowy brie, słodka dynia i sos vinaigrette. A to wszystko w połączeniu z kaszą bulgur i sałatą masłową.

jesienna-salatka2

Nic więcej nie powiem, tylko smacznego! 🙂

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na sałatkę kliknijcie tutaj -> klik!

Jesienna Sałatka z Kaszą Bulgur i Serem Brie

2 porcje (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

kasza bulgur 100g

pieczona dynia ok. 200g

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

papryka wędzona 1/3 łyżeczki

sól do smaku

orzechy włoskie 25g

sałata masłowa parę garści

ser pleśniowy brie 10g

oliwa 10g

ocet 1 łyżeczka

miód 1/2 łyżeczki

pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dynię kroimy w kwadraty i mieszamy z oliwą, papryką i solą. Na sałacie podajemy kaszę, dynię, orzechy, ser i sos (oliwa, ocet, miód i pieprz zmieszane dokładnie).

 

Zapisz



  • różnego rodzaju kasze z warzywami zabieram co dzień do pracy. pyszny pomysł na lunch! mniam

  • sałatka bardzo na bogato – zamknęłaś najlepsze smaki jesieni w niej 🙂

    • Starałam się 😉

  • Wygląda pięknie i tak typowo jesiennie 🙂 Jak zwykle zwracam uwagę na kolory i twoja sałatka od razu mnie do siebie woła 😀

    • Dla mnie kolory w potrawach są równie ważne! Dlatego uwielbiam kolorowe śniadania, bo od razu lepiej się zaczyna dzień 🙂

  • Nigdy nie dodawałam sera brie do tego typu sałatek. Ale w sumie – dlaczego nie 🙂

    • Dokładnie, dlaczego nie 😀

  • Pycha, ale zdecydowanie za mało sera 😛

    • Haha no u mnie to zdecydowanie tylko do smaczku 😀

  • Fabryka Pomysłów

    taką konkretną sałatką to można się zajadać 🙂

  • Super sałatka! 🙂

  • Magdalena Laskowska

    Prawdziwa sałatka na wypasie! Pewnie by mi smakowała 🙂