Jesienna Sałatka z Kapusty

Idealna jesienna sałatka do obiadu lub zabrania do pracy/szkoły. Szybka i lekka! Jest też świetnym sposobem na wykorzystanie zalegających warzyw 😉

Pomimo tego, że jestem na diecie roślinnej i dla większości osób jest to związane z tym, że je się… sałatki, osobiście nie jestem ich wielką fanką. Jem zazwyczaj od czasu do czasu i to częściej jako dodatek do większego obiadu niż jako osobny posiłek.

Jesienna Sałatka z Kapusty

Kiedy wiem, że najlepiej zabrać ze sobą na drugi dzień obiad, to sałatka +ryż lub kasza brzmi jak idealne wyjście. Łatwo taki posiłek zapakować do pojemniczka i można zjeść nawet na zimno.

Pamiętajcie, że to tylko moja propozycja na szybką sałatkę. Zawsze można ją zmodyfikować i dodać do niej ulubione warzywa lub owoce. A jeśli chcecie wzbogacić ją jeszcze o więcej zdrowych składników można dorzucić orzechy i/lub nasiona.

Jesienna Sałatka z Kapusty

całość ma ok. 290 kcal

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 7,40 zł

Składniki:

270g kapusty pekińskiej lub pak-choi

1 czerwona papryka

150g kukurydzy konserwowej

1 mały por

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1 pęczek natki pietruszki

jogurt roślinny wg uznania (parę łyżek)

1 łyżeczka syropu klonowego

sól i pieprz do smaku

ryż, kasza do podania

Wykonanie:

Wszystko kroimy i mieszamy razem w miseczce. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Autumnal Cabbage Salad

have 290 kcal

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

270g of Chinese cabbage or pak-choi

1 red pepper

150g of canned corn

1 small leek

1 clove of garlic (pressed)

1 bunch of parsley

plantbased yoghurt according to your taste (a few spoons)

1 teaspoon of maple syrup

salt and pepper to taste

rice for serving

Instuctions:

Cut everything and mix together in a bowl. Put in the fridge. It tastes best the next day.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*