Jogurtowe Babeczki z Truskawkami

To praktycznie koniec sezonu truskawkowego! Ale ja, kiedy tylko znajduje gdzieś na straganie truskawki wyglądające przyzwoicie w ogóle się nie waham. W tym roku nie miałam okazji zjeść truskawek prosto z krzaczka, niestety, a wbrew wszystkiemu właśnie takie smakują mi najbardziej. Do tego zbieranie truskawek można zaliczyć do przyjemniejszych czynności w porównaniu ze zbieraniem malin lub (o zgrozo!) jagód – koszmar dzieciństwa 😀

jogurtowe babeczki

Ciężka praca się jednak opłaca, zwłaszcza w tym przypadku, gdzie w nagrodę dostajemy pyszne owoce, z których wyczarować można prawdziwe smakowe cuda. Drożdżówki, pankejki, naleśniki, muffinki i babeczki. Już dawno nie robiłam babeczek (jakieś dwa tygodnie :), więc wybór oczywiście padł na Babeczki z Truskawkami.

jogurtowe babeczki z truskawkami

Jogurtowe Babeczki z Truskawkami są po prostu świetne! Są delikatne, wilgotne i oczywiście pełne świeżych truskawek. Posypane są słodką kruszonką z płatków owsianych. To najlepsza przekąska na koniec sezonu truskawkowego!

jogurtowe babeczki z truskawkami

JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI

ilość: 4 porcje (duże babeczki w kokilkach)

Składniki:

mąka pszenna (może być pełnoziarnista) 120g

ksylitol lub cukier 2 łyżki

proszek do pieczenia 1.25 łyżeczki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

jogurt grecki 145g

mleko 45ml

olej roślinny 3 łyżki

jajko 1 sztuka

świeże truskawki 105g

kruszonka:

płatki owsiane 2.5 łyżki

ksylitol lub cukier 1.5 łyżki

mąka pszenna (może być pełnoziarnista) 1 łyżka

cynamon 1/3 łyżeczki

masło w temperaturze pokojowej 2 łyżki

migdały 10g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie razem. Na koniec dodajemy truskawki delikatnie mieszając. Masę przenosimy do wysmarowanych masłem kokilek.

Łączymy następnie składniki na kruszonkę i posypujemy babeczki. Pieczemy je 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut lub dłużej – do suchego patyczka.

Zapisz

Zapisz