To praktycznie koniec sezonu truskawkowego! Ale ja, kiedy tylko znajduje gdzieś na straganie truskawki wyglądające przyzwoicie w ogóle się nie waham. W tym roku nie miałam okazji zjeść truskawek prosto z krzaczka, niestety, a wbrew wszystkiemu właśnie takie smakują mi najbardziej. Do tego zbieranie truskawek można zaliczyć do przyjemniejszych czynności w porównaniu ze zbieraniem malin lub (o zgrozo!) jagód – koszmar dzieciństwa 😀
Ciężka praca się jednak opłaca, zwłaszcza w tym przypadku, gdzie w nagrodę dostajemy pyszne owoce, z których wyczarować można prawdziwe smakowe cuda. Drożdżówki, pankejki, naleśniki, muffinki i babeczki. Już dawno nie robiłam babeczek (jakieś dwa tygodnie :), więc wybór oczywiście padł na Babeczki z Truskawkami.
Jogurtowe Babeczki z Truskawkami są po prostu świetne! Są delikatne, wilgotne i oczywiście pełne świeżych truskawek. Posypane są słodką kruszonką z płatków owsianych. To najlepsza przekąska na koniec sezonu truskawkowego!
JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI
ilość: 4 porcje (duże babeczki w kokilkach)
Składniki:
mąka pszenna (może być pełnoziarnista) 120g
ksylitol lub cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 1.25 łyżeczki
soda oczyszczona 1/3 łyżeczki
jogurt grecki 145g
mleko 45ml
olej roślinny 3 łyżki
jajko 1 sztuka
świeże truskawki 105g
kruszonka:
płatki owsiane 2.5 łyżki
ksylitol lub cukier 1.5 łyżki
mąka pszenna (może być pełnoziarnista) 1 łyżka
cynamon 1/3 łyżeczki
masło w temperaturze pokojowej 2 łyżki
migdały 10g
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie razem. Na koniec dodajemy truskawki delikatnie mieszając. Masę przenosimy do wysmarowanych masłem kokilek.
Łączymy następnie składniki na kruszonkę i posypujemy babeczki. Pieczemy je 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut lub dłużej – do suchego patyczka.
Najnowsze komentarze