Jogurtowe Naleśniki z Gruszkami

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników! Są proste, tanie i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Czego chcieć więcej na śniadanie albo drugie śniadanie lub obiad. Tym razem pora na delikatne i mięciutkie naleśniki na cieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej wodzie, ale wolałam aby były bardziej treściwe i pulchne. Dzięki temu są tak pyszne, że można by je jeść nawet bez żadnych dodatków, ale ze względu na nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami.

jogurtowe-nalesniki

Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik!

Jogurtowe Naleśniki z Gruszkami

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut (z tego 22 minuty to smażenie)

koszt to ok. 2 zł 80 gr

Składniki:

jajka 2 sztuki

jogurt naturalny 250g

woda 50ml

mąka pszenna 95g

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

gruszki ok. 210g

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

masło do smażenia

jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy z jogurtem i wodą. Następnie dodajemy mąkę i ksylitol. Po dokładanym wymieszaniu wykładamy ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną tłuszczem (1-2 minuty z obu stron).

Z podanej ilości otrzymałam 6 naleśników. Gruszki kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy ksylitolem. Naleśniki faszerujemy gruszkami i składamy w kwadraty.

Na patelni roztapiamy ok. 1 łyżkę masła i smażymy na nim naleśniki ok. 2 minut z obu stron.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz