Jogurtowe Racuszki

Moja miłość do pysznych śniadaniowych dań nie zna granic! I czasem mam tak, że mogłabym je jeść cały dzień. Owsianki, pankejki, muffinki – biorę wszystko co mogę zapakować i zabrać ze sobą do pracy. Jogurtowe Racuszki nadają się w tym celu idealnie.

jogurtowe racuszki

Te zdrowe racuszki na jogurcie greckim to bardzo fajny pomysł na szybkie drugie śniadanie lub pyszny deser. A nie dość, że szybkie, to jeszcze zdrowe i leciutkie. Pulchniutkie, bo na bazie jogurtu greckiego i bez dodatku cukru. Niestety mają jedną wadę… tak jak szybko się je robi, tak szybko znikają.

jogurtowe racuszki

Jak tu nie uwielbiać takich placków, pankejków, racuszków i całej tej patelniowej rodziny smakołyków? Ich stosiki na talerzu zawsze mnie bardzo kuszą. Uwielbiam je w każdej konfiguracji, z dowolnymi dodatkami: owocami, miodem, masłem orzechowym, domową konfiturą czy czekoladą.

Te racuszki są zrobione na bazie jogurtu greckiego, dlatego są bardzo odżywcze. Dają sporo energii przy braku jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Doskonale sprawdzają się nawet bez żadnych dodatków na wierzchu.

jogurtowe racuszki

Smażenie ich trwa dosłownie chwilę, więc doskonale nadają się na szybką przekąskę w ciągu dnia, np. na drugie śniadanie.

jogurtowe racuszki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placuszki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Jogurtowe Racuszki

4 porcje (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

jogurt grecki 295g

ksylitol 20g

jajka 3 sztuki

mleko 25ml

mąka pszenna 165g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1 łyżeczka

cynamon 1 łyżeczka

masło lub olej kokosowy do smażenia

miód, owoce do podania

Wykonanie:

W miseczce mieszamy jogurt grecki z ksylitolem, jajkami i mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Po połączeniu całości nakładamy masę porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.

Racuszki smażymy 2-3 minuty z obu stron. Podajemy z miodem i owocami.

 

 

 

Zapisz

Zapisz



  • Ola

    Nie robiłam nigdy placuszków/racuszków na jogurcie greckim – sam w sobie rzadko gości w mojej kuchni (ale jogurt naturalny znacznie częściej). Te jednak wyglądają na takie puszyste i pulchniutkie – na pewno musiały być pyszne! 🙂

    • Ja uwielbiam jogurt grecki, zwłaszcza po powrocie z Grecji jestem na jego fazie 😀

  • Fabryka Pomysłów

    znakomite 🙂 na placuszki zawsze jestem chętna 🙂

  • Szczególnie na ciepło chciałybyśmy takie zjeść <3

  • A mi się zachciało jogurtowych bułeczek w muffinkowych foremkach 😉

  • Uwielbiam wszelkie racuszki,więc koniecznie musze tych spróbować!

    • Polecam w takim razie 😀

  • dishdogz

    Ostatnio za mną chodzą!