Jogurtowo-Bananowe Batoniki Owsiane

Te Batoniki są całkowicie pozbawione dodatku cukru oraz tłuszczu. Bardzo proste batoniki bananowe są wypełnione kremowym, jogurtowym nadzieniem! Zdrowa i smaczna przekąska na śniadanie lub po intensywnym treningu.

jogurtowo-bananowe batoniki

Ostatnio zauważyłam, że sporo bananów ląduje w moich zakupach. Nie przepadam za ich jedzeniem „na surowo”, ale uwielbiam używać je jako dodatek do deserów lub zdrowych śniadań, np. smoothie bowl albo właśnie dzisiejszych batoników. Myślę, że są idealne na długie wyjazdy rowerowe lub piesze wycieczki w górach. Coś tak czuję, że w wakacje ruszy masowa produkcja 😀 Wspaniale, że udało się je zrobić z dodatkiem jogurtowego nadzienia, są dzięki temu bardziej delikatne i wilgotne (nie lubię suchych batoników owsianych :/).

jogurtowo-bananowe batoniki

Do jogurtu dodałam odrobinę ksylitolu, jest również banan i łyżka mąki pszennej. Po upieczeniu teksturą przypomina on sernik! Natomiast do samych płatków dodałam masełka migdałowego! W ten sposób mam 8 batoników! 8 przepysznych batoników! 😀

JOGURTOWO-BANANOWE BATONIKI OWSIANE

ilość: 4 porcje

Składniki:

płatki owsiane 180g

migdały 35g

banan 1 sztuka (+ 1 sztuka do nadzienia)

ksylitol 35g (+15g do nadzienia)

cynamon

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

jogurt naturalny (lub grecki) 165g

mąka pszenna 1 łyżka

Wykonanie:

Migdały moczymy w wodzie przez noc lub minimum 30 minut. Płatki owsiane zalewamy 260ml wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.

Migdały mielimy z bananem i 80g płatków owsianych, po czym mieszamy z pozostałymi płatkami, cynamonem, ksylitole i proszkiem do pieczenie.

Około 3/5 masy rozkładamy na papierze do pieczenia. Drugiego banana mielimy z jogurtem naturalnym. Dodajemy mąkę i ksylitol. Nadzienie wykładamy na pierwszą warstwę.

Następnie małymi porcjami na nadzienie wykładamy pozostałe 2/5 masy podstawowej. Pieczemy 1 godzinę w 165 stopniach.

 



  • gin

    Mmm, wyglądają kusząco 🙂
    Też lubię używać bananów w deserach 🙂

    • Banany pasują mi właśnie tylko przetworzone i w tej roli spisują się znakomicie 🙂

  • uwielbiam domowe batoniki! robiłam już 2 razy różne wersje. Twoja jogurtowa wygląda bardzo ciekawie- składniki super, zapisuję przepis!

    • Mi zawsze nie pasowało w nich to, że są suche. A te są delikatne i wilgotne, dlatego spełniły moje oczekiwania 🙂