Kakaowo-malinowe trufelki

Uwielbiam tzw. kulki mocy! To taka świetna przekąska. W sam raz do pracy lub na uczelnię. Popełniłam ostatnio takie cuda, czyli kakaowo-malinowe trufelki. Jest w nich wszystko co lubię: daktyle, masło orzechowe, kakao, maliny. Wyszły delikatne i lekko ciągnące się. Idealna dawka energii! No i dodatkowo są takie proste i szybkie w przygotowaniu 🙂

Kakaowo-malinowe trufelki

4 porcje (8 kulek, 1 kulka to ok. 150kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+1h w lodówce)

koszt: 1,20zł za 1 kulkę

Składniki:

160g daktyli (namoczonych we wrzątku min. 15 minut)

55g orzechów nerkowca (podpieczonych)

60g masła orzechowego

30g płatków owsianych

garść mrożonych malin (lub świeżych)

10g kakao

Wykonanie:

Daktyle wyjmujemy z wody i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta to dolewamy odrobinę wody.

Formujemy z masy kulki i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Cocoa-raspberry truffles

Cocoa and raspberry truffles. There is everything I like: dates, peanut butter, cocoa, raspberries. The perfect dose of energy! And they are so easy and quick to prepare 🙂

4 servings (8 balls, 1 ball – 150kcal)

time of preparation: 10 minutes (+1h in the fridge)

Ingredients:

160g dates (soaked in boiling water for at least 15 minutes)

55g cashew nuts (roasted)

60g peanut butter

30g oatmeal

a handful of frozen raspberries (or fresh)

10g cocoa

Instructions:

Remove the dates from the water and blend. Then add the remaining ingredients and mix again. If the mass is too dense, add a little water.

Form the balls and put in the fridge for at least 1 hour.

 

 



  • Takie trufelki nie mogą nie smakować genialnie 🙂 Aż ślinka leci od samego patrzenia 🙂

  • Fajny dodatek lekko kwaśnych malin do słodkich daktyli 😀

  • Myślę, że to coś dla mnie 🙂 To połączenie mnie intryguje 🙂