Kakaowo-Orzechowe Trufelki Daktylowe

Te naturalnie słodkie Kakaowo-Orzechowe Trufelki Daktylowe, jak sama nazwa wskazuje są zrobione z daktyli oraz migdałów, nerkowców, wiórków kokosowych i naturalnego kakao. Zdrowa i pyszna przekąska z jedynie 5 składników i ani grama dodatkowego cukru.

Kakaowo-orzechowe trufelki to jedne z najprostszych słodyczy jakie możemy przygotować w domu. Są pyszne i nie ma po nich żadnych wyrzutów sumienia 😀 Żadnych! Mój Mąż nie mógł uwierzyć, że są na bazie daktyli, które nadają im naturalnej słodkości. Do tego są znakomitym źródłem błonnika i energii dla naszego organizmu.

kakaowo-orzechowe trufelki

Są takie dni, kiedy chodzi za nami ochota na małe co nie co. Ja mam tak zwłaszcza kiedy się czymś stresuję albo chodzą za mną jakieś myśli, których ciężko mi się pozbyć. W tedy taka chwila z przekąską i kawą na balkonie działa na prawdę rozluźniająco. Nie jestem fanką bardzo słodkich potraw (po ponad roku niejedzenia cukru totalnie odzwyczaiłam się od takich intensywnych smaków i po prostu mnie od nich mdli), dlatego stawiam na bardziej wyraziste w smaku, delikatne, naturalnie słodkie przekąski. Te trufelki zdecydowanie do takich należą. Są pyszne i zaspokajają potrzebę na słodycze każdego.

Doskonałe w tym przepisie jest to, że można go trochę zmodyfikować na własne potrzeby. Nie lubicie migdałów albo nie ma w domu nerkowców? Spróbujcie orzeszków ziemnych albo orzechów pecan (mmm te drugie muszę wypróbować w tych trufelkach). Kakao moich zdaniem nadaje wyrazistego, czekoladowego smaku, ale możecie je pominąć i dodać więcej zmielonych wiórków kokosowych.

kakaowo-orzechowe trufelki

Do przygotowania trufleków będziecie potrzebować rozdrabniacza, który pozwoli na zmiksowanie wszystkich składników razem i utworzenie mniej lub bardziej gładkiej masy.

Później wystarczy ręką uformować kulki i obtoczyć je (lub nie) w wiórkach kokosowych.

kakaowo-orzechowe trufelki

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉 A jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie daktyli to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Kakaowo-Orzechowe Trufelki Daktylowe

4 porcje (12 trufelków, 1 trufelek to 100kcal)

Składniki:

nerkowce 90g

migdały 45g

wiórki kokosowe 25g

kakao 20g

daktyle 18 sztuk

Wykonanie:

Daktyle, migdały i nerkowce umieszczamy w osobnych miseczkach, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy je, a z migdałów zdejmujemy skórkę.

Wszystkie składniki przenosimy do rozdrabniacza i miksujemy. Jeżeli zostaną pewne ilości niezmielonych orzechów to nic. Kulki i tak formują się raczej bez problemu.

Rękami formujemy 12 kulek i wrzucamy co miseczki z wiórkami. Okrężnych ruchem poruszamy miseczką, tak aby wiórki obtoczyły trufelki. Przechowujemy je w lodówce nawet do paru dni.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • dishdogz

    Muszę w końcu je zrobić!

  • Fabryka Pomysłów

    wspaniałe kuleczki 🙂 takie domowe łakocie lubię najbardziej 🙂

    • Są najlepsze 😀

  • Wyglądają przepysznie. Dobrze wnioskuję, że daktyle są suszone? Ze świeżych chyba nie wyszłyby takie dobre?

  • Julia Laszuk

    Super to wygląda! 🙂 Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

  • Po prostu same pyszności i nic dodać nic ująć 😀 <3

  • Kulki mocy. <3 ale czemu na bazie daktyli 🙁

    • Ja daktyle lubię (ale w ograniczonej ilości), mój Mąż nie cierpi, a kuleczki zjadł wszystkie i mówił, że daktyle były w nich dla niego niewyczuwalne 😀

  • Magdalena Baran

    uwielbiam! ale chyba najbardziej za to że to jedne z niewielu na prawdę zdrowych słodyczy bo nie są pieczone ani gotowane czyli wszystkie składniki zachowują większość zdrowotnych właściwości odżywczych…kurde ale się mądra zrobiłam hehe:)

    • Masz 100% rację 😉 To wspaniała przekąska 🙂

  • Ale pyszności tu! Uwielbiam 🙂 Do tego, że zdrowe to jeszcze przepyszne 🙂

  • Wyglądają rewelacyjnie!

  • ale te trufelki muszą być smakowite!