Kalafior w sosie sojowym

Kalafior w sosie sojowym – to słodki, a jednocześnie wytrawny dodatek do obiadu. Jak dla mnie smakuje uzależniająco 😀

Od niedawna postanowiłam, że będę próbować odżywiać się wegańsko. Dlatego postaram się, aby jak najwięcej potraw było właśnie takich. Wolnych od wszelkich produktów odzwierzęcych. Nie wiem czy mi się to uda w 100% (pewnie nie), ale na pewno będę się starać. Tak czy siak będę się nadal z Wami dzielić przepisami na moje potrawy. Niezależnie od tego czy będą wegańskie czy wegetariańskie.

Kalafior w sosie sojowym

Moim zdaniem ważne w jedzenie bezmięsnym jest to, żeby nie szukać zamienników mięsa. O wiele lepiej jest spojrzeć na warzywa, owoce, kasze itd. jako na główne składniki, a nie dodatki. Łatwiej jest wtedy przygotowywać wege dania. Ważny jest również smak! Kiedy przechodzimy na dietę roślinną brakuje nam intensywnych smaków. Ale od tego są przyprawy! Nie bójmy się ich używać 🙂

W przypadku tego przepisu, zwykły kalafior z ryżem to umówmy się, ale niezbyt wyszukane danie. Kwintesencją i składnikiem, który powoduje, że to danie jest kompletne, jest sos! Sos i przyprawy grają ważną rolę 🙂 Dlatego zapraszam na kalafior w słodkim sosie sojowo-sezamowym.

Przepis dostępny w wersji video 😉

Kalafior w sosie sojowym

2 porcje (1 porcja: ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 1,90 zł za 1 porcję

Składniki:

kalafior 260 g

sos sojowy ok. 25 g

syrop klonowy 45 g

ocet balsamiczny 1 łyżka

olej sezamowy 2 łyżeczki

czosnek 1 łyżeczka

imbir 1 szczypta

sezam do posypania

ryż biały ugotowany 200 g

Wykonanie:

Kalafior wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 230 stopniach ok. 25 minut. Sos sojowy mieszamy z pozostałymi składnikami na sos i podgrzewamy w rondelku do redukcji.

Kalafior mieszamy z sosem i podajemy z ryżem.

 



>
Facebook