Kanapka z pastą z cieciorki

Kanapki, czyli klasyk w każdym domu w wegańskim, pełnowartościowym wydaniu z szybką pastą z cieciorki!✌️

Kanapka z pastą z cieciorki

Kanapka z pastą z cieciorki

3 porcje (1 ma ok. 435 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 3.60 zł za porcję

Składniki:

300 g ciecierzycy
30 g jogurtu roślinnego
1 łyżka oliwy
sok z 1/4 limonki
1 łyżka płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku
parę liści sałaty lodowej
parę plastrów kiszonych ogórków
parę plastrów czerwonej papryki
8 pomidorków koktajlowych
3 łyżki prażonej cebuli
12 kromek pieczywa

Wykonanie:

Ciecierzycę blendujemy z jogurtem, oliwą, sokiem z limonki i przyprawami na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba można dodać odrobinę aquafaby dla lepszej konsystencji. Kanapki podajemy z pastą i warzywnymi dodatkami.

Sandwiches with chickpea paste

3 servings (1 has 435 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

300 g chickpeas
30 g plantbased yogurt
1 tablespoon of oil
1/4 lime juice
1 tablespoon of yeast flakes
salt and pepper to taste
a few leaves of iceberg lettuce
a few slices of pickled cucumbers
a few slices of red pepper
8 cherry tomatoes
3 tablespoons of roasted onion
12 slices of bread

Instructions:

Blend the chickpeas with yogurt, olive oil, lime juice and spices until smooth. If necessary, add a little aquafaby for better consistency. Serve sandwiches with paste and vegetable toppings.