Kanapki z pieczoną marchewką i słonecznikiem

Co najczęściej kojarzy się z drugim śniadaniem? Kanapki! Myślę, że to najbardziej popularna odpowiedź. A co na kanapkach jeśli chcemy zjeść również dodatkową porcję warzyw? Proste kanapki z delikatną, pieczoną marchewką i słonecznikiem, z którego można również zrobić smarowidło. To połączenie na prawdę niesłychanie smaczne 🙂

kanapki z pieczoną marchewką
Smaczne a nie tuczy

Kanapki z pieczoną marchewką i słonecznikiem

2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 20 minut pieczenia)

koszt to ok. 3 zł 50 gr

Składniki:

ziarna słonecznika 25 g

woda 50 ml

sok z cytryny 1 łyżka

papryka wędzona i sól do smaku

marchewki 2 sztuki

oliwa z oliwek

pieprz do smaku

chleb 4 kromki

rukola 2 garści

Wykonanie:

Ziarna słonecznika zalewamy wodą oraz sokiem z cytryny i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie możemy albo odsączyć wodę, albo wszystko zmiksować tak aby otrzymać słonecznikowe smarowidło.

Marchew kroimy w plastry i układamy na papierze do pieczenia. Przyprawiamy i pieczemy w 205 stopniach ok. 20 minut. Pieczywo podajemy z rukolą, marchewką i pastą słonecznikową lub miękkim słonecznikiem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



8 thoughts on “Kanapki z pieczoną marchewką i słonecznikiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*