Karmelowy BezSernik

Karmelowy BezSernik – wegański, bezglutenowy i idealny na letnie deser!

Dziś poniedziałek! Weekend miałam tak intensywny (w pozytywnym sensie), że wypoczęłam niemal jakbym miała tydzień wolnego. Tym samym z uśmiechem wracam do pracy i nowych wyzwań!

Karmelowy BezSernik

W taką piękną pogodę aż się prosi o zrobienie bezsernika na zimno! Nie będę się rozwodzić nad tym jaki jest dobry, bo po prostu jest. Nie uważam jednak, że jestem już królową bezserników. Nadal walczę o ich idealną konsystencję i smak. Mam nadzieję, że do ideału już niewiele mi brakuje, ale na razie w zupełności zadowalam się takimi wersjami.

Jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, a tyle wystarczy by spróbować i cieszyć się wspaniałym deserem.

Karmelowy BezSernik

6 porcji (1 ma ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ ok. 1h w zamrażarce)

koszt: ok. 1.30 zł za 1 porcję

Składniki:

spód:

135g daktyli (namoczonych przez noc)

60g orzechów nerkowca

sól

masa nerkowcowa:

60g nerkowców (namoczonych przez noc)

2 łyżki oleju kokosowego roztopoionego

15g cukru

20g budyniu waniliowego

3 łyżki masy kajmakowej

polewa czekoladowa:

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka oleju kokosowego roztopionego

1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Daktyle blendujemy z orzechami i szczyptą soli. Wykładamy na spód małej foremki (ok. 16 cm średnicy) i wstawiamy do zamrażarki.

W tym czasie blendujemy orzechy na gładką masę. A następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy (jeśli trzeba dodajemy odrobinę wody).

Wykładamy na spód i wstawiamy do zamrażarki (przechowujemy do stężenia, ok. 1h). Składniki na polewę mieszamy i polewamy ciasto.

Wstawiamy do lodówki.

Caramel No-CheeseCake

Caramel No-CheeseCake – vegan, gluten-free and perfect for summer dessert!

6 servings (1 has 300 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 1h in the freezer)

Ingredients:

bottom:

135g of dates (soaked overnight)

60g of cashew nuts

salt

cashew layer:

60g of cashews (soaked overnight)

2 tablespoons of coconut oil melted

15g of sugar

20g of vanilla pudding

3 tablespoons of caramel

chocolate glaze:

1 teaspoon of sugar

1 teaspoon of coconut oil melted

1 teaspoon of cocoa

Instructions:

Blend dates with nuts and a pinch of salt. Put it on the bottom of a small mold (about 16 cm in diameter) and put it in the freezer.

During this time, we blend nuts for a smooth mass. And then add the remaining ingredients, mix (if necessary, add a little water).

Put it on the bottom and put it in the freezer (store up for about 1 hour). Mix the ingredients for the glaze and pour over the cake.

Put in the fridge.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*