Karmelowy BezSernik

Karmelowy BezSernik – wegański, bezglutenowy i idealny na letnie deser!

Dziś poniedziałek! Weekend miałam tak intensywny (w pozytywnym sensie), że wypoczęłam niemal jakbym miała tydzień wolnego. Tym samym z uśmiechem wracam do pracy i nowych wyzwań!

Karmelowy BezSernik

W taką piękną pogodę aż się prosi o zrobienie bezsernika na zimno! Nie będę się rozwodzić nad tym jaki jest dobry, bo po prostu jest. Nie uważam jednak, że jestem już królową bezserników. Nadal walczę o ich idealną konsystencję i smak. Mam nadzieję, że do ideału już niewiele mi brakuje, ale na razie w zupełności zadowalam się takimi wersjami.

Jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, a tyle wystarczy by spróbować i cieszyć się wspaniałym deserem.

Karmelowy BezSernik

6 porcji (1 ma ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ ok. 1h w zamrażarce)

koszt: ok. 1.30 zł za 1 porcję

Składniki:

spód:

135g daktyli (namoczonych przez noc)

60g orzechów nerkowca

sól

masa nerkowcowa:

60g nerkowców (namoczonych przez noc)

2 łyżki oleju kokosowego roztopoionego

15g cukru

20g budyniu waniliowego

3 łyżki masy kajmakowej

polewa czekoladowa:

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka oleju kokosowego roztopionego

1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Daktyle blendujemy z orzechami i szczyptą soli. Wykładamy na spód małej foremki (ok. 16 cm średnicy) i wstawiamy do zamrażarki.

W tym czasie blendujemy orzechy na gładką masę. A następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy (jeśli trzeba dodajemy odrobinę wody).

Wykładamy na spód i wstawiamy do zamrażarki (przechowujemy do stężenia, ok. 1h). Składniki na polewę mieszamy i polewamy ciasto.

Wstawiamy do lodówki.

Caramel No-CheeseCake

Caramel No-CheeseCake – vegan, gluten-free and perfect for summer dessert!

6 servings (1 has 300 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 1h in the freezer)

Ingredients:

bottom:

135g of dates (soaked overnight)

60g of cashew nuts

salt

cashew layer:

60g of cashews (soaked overnight)

2 tablespoons of coconut oil melted

15g of sugar

20g of vanilla pudding

3 tablespoons of caramel

chocolate glaze:

1 teaspoon of sugar

1 teaspoon of coconut oil melted

1 teaspoon of cocoa

Instructions:

Blend dates with nuts and a pinch of salt. Put it on the bottom of a small mold (about 16 cm in diameter) and put it in the freezer.

During this time, we blend nuts for a smooth mass. And then add the remaining ingredients, mix (if necessary, add a little water).

Put it on the bottom and put it in the freezer (store up for about 1 hour). Mix the ingredients for the glaze and pour over the cake.

Put in the fridge.