Kartacze ze Szpinakiem

Kartacze, czyli danie regionalne pochodzące ze wschodniej części polski. Bardzo mi bliskie, bo u mnie w domu często gościło w formie pyz z mięsem (tata robił najlepsze!). Dzisiaj zrobiłam je w mojej wegańskiej wersji. Po ugotowaniu jeszcze podsmażyłam, aby były rumiane i delikatnie chrupiące z wierzchu.

Nie jest tajemnicą to, że uwielbiam dania na bazie ziemniaków. O ile zwykłe, gotowane to dla mnie dosyć nudny dodatek do obiadu to ich upieczenie, przygotowanie z nich frytek, kopytek, knysz, pyz, kartaczy to to co lubię najbardziej!

Kartacze ze Szpinakiem

Weganizowanie takich tradycyjnych potraw to to co lubię w kuchni robić najbardziej. I nie będę ukrywać, że zrobienie kartaczy to chwila. Oj nie, narobiłam się przy tym bardzo, ale dla tych smaków zdecydowanie było warto! Jeżeli szukacie innych pomysłów na polskie smaki w wegańskiej odsłonie to polecam kapustę z mielonymi, czy kremówkę z malinami.

Kuchnia polska to doskonała baza to tworzenia inspirujących przepisów! Uwielbiam te smaki, aromaty, sezonowe produktu. Moje kartacze zrobiłam ze szpinakiem, ale możecie je nafaszerować wędzonym tofu z cebulką lub innymi ciekawymi dodatkami.

Kartacze ze Szpinakiem

4 porcje, 12 kartaczy (1 kartacz to ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 2,70 zł za 1 porcję

Składniki:

1500g ugotowanych ziemniaków (pure)

750g startych ziemniaków

sok z 1/4 cytryny

25g mąki ziemniaczanej

farsz:

250g świeżego szpinaku

cebula

ząbek czosnku

2 łyżeczki majeranku

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

smażona cebulka do podania

Wykonanie:

Do startych ziemniaków dodajemy sok z cytryny i odstawiamy. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia.

Następnie dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż całkowicie wyparuje z niego woda. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy.

Smażymy jeszcze 2 minuty i odstawiamy. Do miski wykładamy gazę lub ścierkę, a następnie starte ziemniaki. Wyciskamy z nich wodę.

Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi, mąką ziemniaczaną i skrobią (którą uzyskujemy z odlania wody z przeciśniętych ziemniaków).

Masę ziemniaczaną zagniatamy, a następnie dzielimy na 12 części. Każdą z nich faszerujemy i rolujemy w podłużne kartacze.

Gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oleju przez ok. 10 minut. Odstawiamy na 5-10 minut, a następnie podsmażamy w większej ilości oleju (lub pieczemy).

Podajemy z cebulką lub innymi dodatkami.

Kartacze with Spinach

4 servings, 12 kartacze (1 has 200 kcal)

time of preparation: 45 minutes (+20 minutes for cooking)

Ingredients:

1500g boiled potatoes (pure)

750g of grated potatoes

juice of 1/4 lemon

25g of potato starch

stuffing:

250g of fresh spinach

1 onion

clove of garlic

2 teaspoons of marjoram

salt and pepper to taste

frying oil

fried onion for servings

Instructions:

Add lemon juice to the grated potatoes and leave it. Fry some chopped onion with a little oil until it’s glazed. Then add the spinach and fry until the water evaporates completely.

Add chopped garlic and spices. Fry for 2 more minutes and leave. Put a gauze or towel into the bowl and then grated potatoes.

Squeeze to filter water out of them. Mix the potatoes with boiled, potato starch and starch (which is obtained from pouring water from squeezed potatoes).

Knead the potato mass and then divide it into 12 parts. Stuff of them and we roll into elongated shapes. Cook in a large amount of water with salt and oil for approx. 10 minutes.

Leave it for 5-10 minutes, then fry in a large amount of oil (or bake). Serve with onions.

 

 



1 thought on “Kartacze ze Szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*