Kasza gryczana z warzywami

Kaszę zawsze warto mieć w kuchni! To składnik, który możemy wykorzystać prawie do wszystkiego. Jeśli rzadko z niej korzystacie to najwyższa pora się polubić. A na pierwszy ogień możecie przygotować pożywny obiad, czyli kasza gryczana z warzywami (zamiast kaszy gryczanej możecie też użyć jaglanej).

Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h (w tym 30 minut pieczenia)

koszt: 3,40zł za 1 porcję

Składniki:

ziemniaki 1kg

cebula 2 sztuki

czosnek 2 ząbki

olej do smażenia 2 łyżki

cukinia 2 średnie sztuki

papryka czerwona 1 sztuka

zioła prowansalskie 1 łyżka

1 łyżeczka słodkiej papryki

kurkuma 1 łyżeczka

chili wg uznania

sól i pieprz do smaku

kasza gryczana (najlepiej niepalona) lub kasza jaglana 200g

przecier pomidorowy 300g

woda lub bulion 1 szklanka

natka pietruszki 1 pęczek

wegańska alternatywa sera 80g

 

Wykonanie:

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy ok. 10-15 minut. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek ok. 3 minuty.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy jeszcze 3 minuty. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i smażymy ok. 8-10 minut.

Warzywa przenosimy do dużej miski, mieszamy z ziemniakami, kaszą (suchą), przecierem, wodą lub bulionem, a następnie wszystko przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.

Przykrywamy i pieczemy w 205 stopniach ok. 30 minut. Posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 2-5 minut.

Buckwheat with vegetables

It’s always good to have groats in the kitchen! Than you can make this simple buckwheat with vegetables.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 1h (30 minutes of baking)

Ingredients:

potatoes 1kg

2 onions

garlic 2 cloves

frying oil 2 tbsp

2 zucchinies

1 red bell pepper

herbs 1 tablespoon

1 teaspoon of sweet pepper

turmeric 1 tsp

chili, salt and pepper to taste

buckwheat (best non-roasted) 200g

tomato puree 300g

water or broth 1 cup

parsley 1 bunch

vegan cheese alternative 80g

Instructions:

Peel potatoes and cut into small pieces. Cook for about 10-15 minutes. Fry the onion and garlic with oil for 3 minutes.

Then add chopped zucchini and fry for another 3 minutes. Add chopped peppers, spices and fry for about 8-10 minutes.

Transfer the vegetables to a large bowl, mix with potatoes, buckwheat (dry), tomato puree, water or broth, and then transfer to a large heat-resistant dish.

Cover and bake in 205 Celsius degrees for about 30 minutes. Sprinkle wirh grated cheese and bake for another 2-5 minutes.



  • Bardzo lubię kaszę, ale najczęściej podaję ja do mięs. Muszę zacząć częściej robić w wersji bezmięsnej 🙂

  • Uwielbiam takie dania i jak dla mnie to chyba najlepszy obiad :)) A kaszę gryczaną zawsze mam w zapasach, podobnie jak jaglaną 🙂

  • Wszelkie miksy kaszy i warzyw uwielbiam i jadam bardzo często. Na taki kolorowy obiad chętnie bym się wprosiła 😉

  • Kasza gryczana ma swój niepowtarzalny smak, dlatego tak bardzo ją lubimy 😀 Świetna propozycja na obiad 🙂

  • Kasza zaczęła się w kuchni nawet często teraz pojawiać. W połączeniu z warzywami już mam smaka 🙂 Gosia wpraszam się na obiad!