Kaszotto buraczkowe z tofu

Kasza to zawsze dobry i pożywny pomysł na obiad😉 Kasza bulgur w pysznym kaszotto z pieczonymi buraczkami, tofu i białym winem to doskonałe danie!👌

Kaszotto buraczkowe z tofu

Kaszotto buraczkowe z tofu

3 porcje (1 ma ok. 430 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 3.30 zł za porcję

Składniki:

525 ml bulionu warzywnego
190 g kaszy bulgur 
115 g naturalnego tofu
2 małe lub 1 duży burak
100 g kukurydzy
75 ml wina białego
1/2 cebuli białej
50 g fasoli czerwonej
30 g oliwy
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
parę niteczek szafranu
parę ziarenek kolendry
sól do smaku

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy czosnek, tymianek, szafran, kaszę, wino i redukujemy.

Po odparowaniu wina dodajemy bulion i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze chwilę.

Bulgur stew with tofu and beet

3 servings (1 has 430 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

525 ml vegetable stock
190 g bulgur groats
115 g of natural tofu
2 small or 1 large beetroot
100 g corn
75 ml white wine
1/2 white onion
50 g red beans
30 g of oil
bunch of parsley
1 clove of garlic
1 teaspoon of Herbes de Provence
a few threads of saffron
a pair of coriander seeds
salt to taste

Instructions:

Fry chopped onion with olive oil (for about 5 minutes). Then add garlic, thyme, saffron, groats, wine and reduce.

After that, add broth and cook for about 15 more minutes. Add the remaining ingredients and cook for a while.