Kawowe Ciasto z Orzechami Pecan

Kawowe Ciasto z Orzechami Pecan to prawdziwy rarytas! Ciacho bogate w orzechy, bo z dodatkiem zmielonych orzechów pecan. A do tego płatki owsiane i… kawa. Całość zwieńczona delikatnym kremem mascarpone również ze szczyptą kawy.

kawowe-ciasto

Pamiętam czasy, kiedy potrafiłam całe wolne dni nadrabiać zaległe odcinki seriali. Pamiętam, że zaczęło się od serialu Lost, a później był dr. House, Chirurdzy, House of Cards i oczywiście Games of Thrones. Teraz pozostały mi te dwa ostatnie i czekam z niecierpliwością na kolejne sezony, ale to już nie to samo. Co prawda jest to pewnego rodzaju odpoczynek, ale nie daje mi już takiej przyjemności jak kiedyś. Co nie zmienia faktu, że jak tylko ukażą się nowe odcinki postaram się być na bieżąco.

Kiedyś oglądanie seriali wiązało się również z kupnem paczki chipsów lub przygotowaniem pysznego ciasta. Teraz oczywiście z tego zrezygnowałam. Wystarczy mi herbata w ręku. Co nie znaczy, że od czasu do czasu nie mam ochoty na zrobienie ciacha i zjedzenie przed ekranem komputera. Tym razem przyszła pora na kawowe ciasto. Kawowe ciasto z orzechami pecan – bardzo smaczne i syte. Cieszę się, że je zrobiłam i mogę się nim z Wami nim podzielić 🙂

kawowe-ciasto

Ciasto jest na prawdę pycha! Bardzo bogate w smak orzechów pecan, które zostały zmielone i dodane do ciasta. Dodałam również kawę rozpuszczalną. Zarówno do ciasta jak i do kremu. Połączenie orzechów i kawy jest doskonałe! Krem wyszedł bardzo delikatny i doskonale współgra z ciastem.

kawowe-ciasto

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik!

Kawowe Ciasto z Orzechami Pecan

10 porcji (1 porcja to ok. 360 kcal), użyłam foremki o średnicy 16 cm

Składniki:

ksylitol lub cukier 35g (jeżeli wolicie słodsze ciasta to dodajcie 2 razy tyle)

masło o temperaturze pokojowej 35g

jajka 4 sztuki

miód 1 łyżka

mąka pszenna 135g

płatki owsiane 45g

orzechy pecan 135g

sól 1 szczypta

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

kawa rozpuszczalna 1.5 łyżki

krem:

masło w temperaturze pokojowej 35g

mascarpone 250g

ksylitol lub cukier 35g (jeżeli wolicie słodsze ciasta to dodajcie 2 razy tyle)

kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

orzechy pecan do dekoracji 10 sztuk

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Ksylitol miksujemy z masłem i jajkami. Następnie dodajemy mąkę. Płatki owsiane miksujemy z rozdrabniaczy z orzechami pecan.

Mieszamy łyżką wszystkie składniki na ciasto. Połowę ciasta wykładamy do foremki i pieczemy ok. 35 minut. Po wyjęciu pieczemy drugą część jw. W międzyczasie miksujemy składniki na krem.

Ostudzone ciasto przekładamy kremem i dekorujemy całymi orzechami pecan.

 

Zapisz