Kawowe podwójnie czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

Ostatnio bardzo chodzi za mną czekolada. Podwójne ciasto czekoladowe z kawą i orzechami włoskimi, to chyba idealne wyjście z tej opresji! Do tego jest bezglutenowe, bo z mąki z ciecierzycy.

Kawowe podwójnie czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

Kawowe podwójnie czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi

5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ 30 minut pieczenia)

koszt: ok. 0,90 zł za 1 porcję

Składniki:

80 g mąki z ciecierzycy
30 g migdałów (namoczyć przez noc)
15 g daktyli (namoczyć wcześniej)
100 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka nasion chia
10 g kakao
15 g orzechów włoskich
polewa:
20 g mleczka kokosowego
30 g gorzkiej czekolady
15 g syropu klonowego

Wykonanie:

Migdały obieramy ze skórki, a następnie miksujemy na drobne kawałeczki (prawie na mąkę). Dodajemy daktyle, mleko i ponownie miksujemy.

Mieszamy z mąką z ciecierzycą, kawą, proszkiem, sodą, nasionami chia, kakao i pokruszonymi orzechami włoskimi. Wykładamy do małej foremki i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Składniki na polewę roztapiamy w rondelku. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

Double chocolate coffe cake with walnuts

5 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+ 30 minutes of baking)

Ingredients:

80 g of chickpea flour
30 g of almonds (soak overnight)
15 g of dates (soak earlier)
100 ml of plantbased milk
1 teaspoon of instant coffee
1 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of soda
1 teaspoon of chia seeds
10 g of cocoa
15 g of walnuts
icing:
20 g of coconut milk
30 g of dark chocolate
15 g of maple syrup

Instructions:

Peel the almonds from the skin, and then mix into small pieces (almost into flour). Add dates, milk and blend again. Mix with flour, coffee, powder, soda, chia seeds, cocoa and crushed walnuts.

Put it in a small mold and bake for about 30 minutes in 180 Celsius degrees (to dry stick). Melt the ingredients for the topping in a saucepan.

Pour onto a dough and put in the fridge.

 



>
Facebook