Knysze Bieszczadzkie

Knysze Bieszczadzkie chodzą za mną od kiedy wsiedliśmy w powrotny pociąg z gór pod koniec sierpnia. Odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy (o czym wspominałam Wam w moim przeglądzie tygodnia) w restauracji Bieszczadzka Legenda w Ustrzykach Górnych, wiedziałam, że prędzej czy później wylądują one na moim domowym stole. Nie wiedziałam jednak, że stanie się to tak szybko. A jednak. Zainspirowana akcją Danie inspirowane podróżą, niezwłocznie wzięłam się za przeszukiwanie internetu w celu znalezienia informacji o tym daniu i oczywiście przepisu.

knysza bieszczadzka

Pierwsza niespodzianka czekała mnie kiedy sprawdziłam skąd w ogóle pochodzą knysze. Otóż jest to danie kuchni wschodnioeuropejskiej. Jest to o tyle ciekawe, że kuchnię wschodnioeuropejską dosyć dobrze znam, a o tym daniu do tej pory nie słyszałam. Moja babcia urodziła się i mieszkała na Białorusi do prawie 30 roku życia, więc w naszym domu wpływy tamtejszej kuchni były bardzo widoczne. Z tym większą przyjemnością zabrałam się za robienie knyszy!

knysza bieszczadzka

W dużym skrócie knysze wypełnione są farszem (którym mogą być ziemniaki z cebulką, mięso, kasza w tradycyjnej wersji lub różne warzywa, tofu, szpinak). Farsz zamknięty jest w cieście (pieczonym lub smażonym w głębokim oleju). Ciasto przypomina strudel, ale znalazłam również wersje z ciastem drożdżowym. Ponieważ chciałam zrobić knysze najbardziej przypominające te tradycyjne (i te które próbowałam w Bieszczadach) wybrałam właśnie strudlowe ciasto i farsz z tłuczonych ziemniaków i cebulką. Knysze podałam z jogurtem naturalnym. Efekt? Pyszny i na prawdę syty obiad 😉

knysza bieszczadzka

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ziemniaki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

DSCN6658
Danie inspirowane podróżą 2

Knysze Bieszczadzkie

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

ziemniaki 2 duże (ok. 300g)

cebula 1 sztuka

olej do smażenia

czosnek granulowany 1/2 łyżeczki

pieprz i sól do smaku

ciasto:

gorąca woda 40ml

olej 10g

mąka pszenna 85g i więcej

jajko 1 sztuka

żółtko jaja i odrobina mleka do smarowania

jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy około 20-25 minut. W międzyczasie podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę i przygotowujemy ciasto.

Do gorącej wody dodajemy olej i mąkę pszenną. Po delikatnym wymieszaniu dodajemy również jajko. Ciasto ugniatamy dosypując tyle mąki ile jest potrzebne, aby otrzymać elastyczne, miękkie ciasto.

Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do odpoczęcia. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem, dodajemy cebulę i przyprawy, po czym odstawiamy na 15-30 minut do ostygnięcia.

Piekarnik nastawiamy n 190 stopni. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy z każdej części placek (nie może być za ciężki, bo ciężko będzie nam zawinąć w niego farsz).

Następnie na każdy placek wykładamy farsz i zawijamy brzegi wokół farszu podnosząc brzegi placka do góry. Żółtko mieszamy z odrobiną mleka i smarujemy nim ciasto.

Knysze pieczemy ok. 40 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym lub innym ulubionym sosem.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



>
Facebook