Kokosowa granola

Dodatek wiórków kokosowych powoduje, że zwykła owsianka nabiera dodatkowego smaku. Kokosową granolę możemy przechowywać w słoiczku i tym samym mamy przygotowane śniadanie na parę dni do przodu!

Myślę, że wiele osób zjada rano płatki śniadaniowe lub gotowe granole. Te domowe są o niebo lepsze od kupnych, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Ta kokosowa granola z kawałkami wegańskiej czekolady to świetny sposób na szybkie śniadanie. Ja ją uwielbiam <3

Kokosowa granola

Chyba każdy lubi kokosowy smak!

Co jest niezwykłego w tej granoli? Niby jest banalnie prosta, ale połączenie zapieczonych płatków zbożowych z wiórkami kokosowymi i czekoladą, podanymi z mlekiem sojowym i bananem to na prawdę świetny początek dni!

Przepis w wersji video 🙂

Kokosowa granola

3 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 2,20 za 1 porcję

Składniki:

cukier lub ksylitol 1 łyżka

mleko roślinne 35 ml

wiórki kokosowe 30 g

czekolada gorzka wegańska 2 kostki

płatki zbożowe 225 g

mleko roślinne i owoce do podania

Wykonanie:

Cukier mieszamy z mlekiem i podgrzewamy delikatnie. Wiórki łączymy z płatkami, czekoladą i mlekiem. Wykładamy na papier i pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach.

Granolę możemy przechowywać w słoiczku parę dni. Podajemy z mlekiem roślinnym, owocami i/lub ulubionymi dodatkami.