Kokosowe Curry

Uwielbiam tajskie smaki i to kolejna moja propozycja na wykorzystanie tajskiej kuchni w polskim domu. Kokosowe Curry przygotujecie z łatwo dostępnych składników. Będzie smacznie mówię Wam! 🙂 A do tego danie jest wegetariańskie.

kokosowe curry

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na curry to kliknijcie tutaj -> klik!

Kokosowe Curry

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

olej kokosowy lub masło do smażenia 10g

cebula 1 sztuka

imbir 1/3 łyżeczki

czosnek 2 ząbki

mleczko kokosowe 60g

woda 250ml

sos sojowy 2 łyżki

miód 15g

sos chili wg uznania

noodle (lub makaron) 160g

tofu 55g

marchewka 1 sztuka

fasolka szparagowa 60g

Wykonanie:

Na oleju kokosowym lub maśle podsmażamy cebulę i czosnek przeciśnięty prze praskę przez ok. 2-3 minuty. W rondelku rozpuszczamy mleczko kokosowe z dodatkiem wody. Następnie dodajemy do niego cebulkę i przyprawy.

W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Na oleju podsmażamy tofu (pokrojone na mniejsze plasterki) przez ok. 1-2 minuty z obu stron.

Po zdjęciu tofu, na tej samej patelni podsmażamy cienko pokrojoną marchewkę i fasolkę szparagową przez ok. 10 minut. Curry podajemy z makaronem, warzywami i tofu.

 

Zapisz

Zapisz