Kolorowe burgery bez bułki

Uwielbiam wegańskie burgery! I to tak na prawdę w każdej postaci. I chociaż nie stronię od pieczywa to dzisiaj postawiłam na wydanie bez bułki. Nieskromnie przyznam, że są wspaniałe i zatwierdzone przez mojego Męża, jako świetny zamiennik mięsnej wersji. A zrobiłam je na bazie czerwonej fasoli, ryżu i upiekłam zamiast usmażyć. Ich przygotowanie nie zajmuje długo biorąc pod uwagę, że wystarczy po prostu zmiksować składniki. Smakują na prawdę wyśmienicie! Do tego to świetna opcja dla osób na diecie bezglutenowej.

Jak wspomniałam postanowiłam uwolnić burgery z bułek i zastąpiłam je dużą ilością kremu z soczewicy i batata, a do tego oczywiście porcja dodatków, czyli marynowane buraczki, świeży szpinak i czerwona cebulka. Jest kolorowo i świeżo pomimo, że mamy środek zimy! Zamiast kremu z soczewicy można użyć ulubionego humusu lub guacamole. Jeżeli macie ochotę na inne roślinne burgery to na moim blogu znajdziecie wiele propozycji!

Kolorowe burgery bez bułki

Nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę kiedy dostaję od Was wiadomości o tym, że próbujecie moich przepisów i tym samym odkrywacie jaka kuchnia roślinna jest smaczna! Dziękuję Wam za taki pozytywny odzew i pozdrawiam cieplutko 🙂

Kolorowe burgery bez bułki

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h 10 min

koszt: ok. 3.80zł za 1 porcję

Składniki:

krem soczewicowo-batatowy:

1 mały batat

3 ząbki czosnku

110g soczewicy czerwonej

15g tahini

sok z 1/4 cytryny

sól i pieprz do smaku

burgery:

40g białego ryżu

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju do smażenia

150g czerwonej fasoli (z puszki lub ugotowanej)

1 łyżka oliwy

20g nasion słonecznika

1/4 soku z cytryny

szczypta soli

1/3 łyżeczki wędzonej papryki

chili wg uznania

pieprz do smaku

dodatki:

musztarda, marynowane buraczki, świeży szpinak, czerwona cebulka

 

 

Wykonanie:

Batata obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Na 5 minut przed końcem dorzucamy jeszcze czosnek.

Soczewicę i ryż gotujemy oddzielnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (ok. 2-3 minuty).

Miksujemy przygotowane składniki na burgery na gładką masę i formujemy przy użyciu łyżki 6 kotletów na papierze pergaminowym.

Pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach. Miksujemy na gładką masę składniki na krem. Przygotowanie burgerów bez bułki: kotlet smarujemy musztardą, kremem, kładziemy buraczki, szpinak i cebulę; na to kładziemy kolejnego kotleta i powtarzamy wszystko od początku (1 burger to 3 kotlety i 3 warstwy dodatków).

Colorful burgers without buns

I love vegan burgers! In every form. Although I don’t avoid bread, I made buns-free version. I can honestly admit that they are wonderful and approved by my husband as a great replacement for the meat ones. I made them based on red beans and rice and baked instead of frying. Preparation doesn’t take long considering that it’s all about mixing the ingredients. They taste really great! This is really a great option for people on a gluten-free diet!

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 1 hour 10 minutes

Ingredients:

lentils and sweet potato  cream:

1 small sweet potato

3 cloves of garlic

110g red lentils

15g tahini

juice from 1/4 of lemon

salt and pepper to taste

burgers:

40g white rice

1 white onion

2 cloves of garlic

1 tablespoon of oil

150g red beans (from can or boiled)

1 tablespoon of oil

20g sunflower seeds

juice from 1/4 of lemon

pinch of salt

1/3 teaspoon of smoked pepper

chili to taste

pepper to taste

toppings:

mustard, marinated beetroots, fresh spinach, red onion

Instructions:

Peal the sweet potato and cut into cubes. Bake for about 20 minutes at 200 Celsius degrees. Add garlic 5 minutes before the end.

Cook lentils and rice separately according to the instructions on the packaging. Fry the chopped onion and garlic with oil (for about 2-3 minutes).

Blend prepared ingredients for burgers until smooth and form 6 cutlets on parchment paper with a spoon. Bake them for about 35 minutes at 190 Celsius degrees.

Mix the cream ingredients until smoooth. Preparation of burgers without buns: grease the cutlet with mustard, cream, put marinated beetroot, spinach and onions; than put another cutlet and repeat everything from the beginning (1 burger has 3 cotlets and 3 layers of toppings).



1 thought on “Kolorowe burgery bez bułki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*