Koperkowo-Cytrynowa Sałatka Ziemniaczana

Orzeźwiając sałatka ziemniaczana na koniec lata z koperkiem i cytrynową nutą. Doskonałe połączenie smaków i tekstur.

Ziemniaczki najlepiej smakują po zblanszowaniu i upieczeniu. Wtedy skórka staje się chrupiąca, a w środku są idealnie miękkie.

Koperkowo-Cytrynowa Sałatka Ziemniaczana

Kiedy ziemniaki robią się praktycznie same możemy zająć się przygotowaniem dressingu i pozostałych dodatków. Dzięki temu sałatkę można przygotować naprawdę prosto i szybko.

Koperkowo-Cytrynowa Sałatka Ziemniaczana

2 porcje (1 ma ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 2 zł

Składniki:

750g ziemniaków

parę plastrów czerwonej cebuli

1 świeży zielony ogórek

25g oliwy

pęczek koperku

1 łyżka musztardy

sok z 1/2 cytryny

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

pieczywo opcjonalnie do podania

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy dokładnie, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ok. 10 minut od zagotowania. Następnie przenosimy na 5 minut do zimnej wody.

Po odcedzeniu mieszamy z solą, pieprzem i oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na ok. 30 minut (od czasu do czasu mieszamy.

W tym czasie kroimy ogórka i mieszamy z cebulą i pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy ziemniaki i gotowe! Podajemy z pieczywem.

Dill-Lemon Potato Salad

End of the summer refreshing potato salad with dill and a lemon.

2 servings (1 has 400 kcal)

time of preparation: 45 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

750g of potatoes

few slices of red onion

1 fresh green cucumber

25g of oil

bunch of dill

1 tablespoon of mustard

juice from 1/2 of lemon juice

1 clove of garlic

salt and pepper to taste

optional bread for serving

Instructions:

Wash the potatoes thoroughly, cut into smaller pieces and cook for about 10 minutes after boiling. Then, transfer to cold water for 5 minutes.

After draining, mix with salt, pepper and oil. Put in the oven at 220 Celsius degrees for about 30 minutes (mix from time to time).

In the meantime, cut the cucumber and mix with onions and other ingredients. Finally, add the potatoes! Serve with bread.

 



1 thought on “Koperkowo-Cytrynowa Sałatka Ziemniaczana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*