Kopytka z kiszoną kapustą

Domowe kopytka podsmażane z cebulką i kiszoną kapustą.

Nie ma to jak domowy obiad. Taki jak wspomnienie z dzieciństwa. Taki jak te kopytka.

kopytka

Uwielbiam. Ziemniaki. A szczególnie wszelkiego rodzaju ziemniaczane potrawy, takie jak kopytka. Bardzo lubię, gdy ziemniak gra w nich główną rolę, a nie są mączną papką. Przygotowywanie domowych kopytek w cale nie jest trudne, ale może się okazać dla wielu osób trochę czasochłonne. Ja, jak to ja, jestem jednak w stanie poświęcić dodatkowe 30 minut stania w kuchni po pracy, aby je przygotować. I w cale nie muszę mieć zapasu ugotowanych ziemniaków. Nie; zazwyczaj robię je zupełnie od początku do końca za jednym razem.

Co do samego robienia kopytek… nie ma nic prostszego! Wystarczy dobrze wyrobić ciasto, podsypać mąką, zrolować i pokroić w kawałeczki. Ten etap na prawdę nie zajmuje dużo czasu. Ja mam zawsze problem z tym, że nie mogę się doczekać aż ziemniaki ostygną i ugniatam ciasto od razu, parząc sobie przy tym ręce 😀 Nie róbcie tego! 😉

Kopytka z kiszoną kapustą

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 1 h

koszt 1 porcji to ok. 1.50 zł

Składniki:

ziemniaki 400 g

mąka pszenna 80 g

mąka pełnoziarnista 20 g

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

kiszona kapusta 100 g

cebula 1 sztuka

sok z 1/4 cytryny

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu i wystudzeniu ubijamy ziemniaki na pure, mieszamy z mąką i przyprawami.

Ciasto mieszamy, wykładamy na stolnicę i rolujemy. Zrolowany kawałek ciasta kroimy (ukośnie). Przygotowane kopytka gotujemy we wrzącej wodzie ok. 4 minut.

W międzyczasie na oleju podsmażamy cebulę. Po ok. 3 minutach dodajemy kapustę, sok z cytryny, przyprawy i dusimy ok. 7 minut. Kopytka podajemy z kapustą kiszoną.