Kopytka (wegańskie)

Kto z dzieciństwa nie pamięta talerza z kopytkami? U mnie kopytka gościły na obiad często. Był to sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.

Od dawna chodził za mną pomysł, aby zrobić kopytka i w końcu miarka się przebrała. Musiałam je zrobić! Doskonale wpisują się w moją serię „polska kuchnia zweganizowania”.

Kopytka (wegańskie)

Bardzo się cieszę, że stworzyłam tę serię i sprawia mi ogromną radość powrót do smaków z dzieciństwa. Takich prostych smaków, a jednocześnie tak bardzo bliskich sercu. Często lubimy wymyślne dania i szukamy jakiś udziwnień w kuchni. Ja też tak mam i im bardziej eksperymentuję oraz próbuję nowych smaków (co oczywiście sprawia mi wielką frajdę) tym bardziej doceniam powroty do starych przepisów. Te ziemniaczane kopytka to taka moja chwila wytchnienia od burzy mózgów w kuchni i pozwolenie sobie na odrobinę prostoty.

Kopytka (wegańskie)

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 70 gr za 1 porcję

Składniki:

ugotowane ziemniaki 470 g

mąka pszenna 140 g

mąka ziemniaczana 25 g

1 łyżka oleju roślinnego

szczypta soli

pieprz, czosnek granulowany i majeranek do smaku

smażona cebulka do podania

Wykonanie:

Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące to dodajemy więcej mąki pszennej.

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rolujemy na kształt wałka, a następnie kroimy z niego kopytka. Wrzucamy je do gotującej się wody.

Gotujemy ok. 3 minut. Podajemy z podsmażoną cebulką.

Kopytka (polish gnocchi)

Great idea to use leftover mashed potatoes. Very popular in Poland! Tasty and simple dinner for whole family.

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time preparation: 20 minutes

Ingredients:

boiled potatoes 470 g

flour 140 g

potato starch 25 g

oil 1 tablespoon

pinch of salt

pepper, garlic and marjoram for taste

fried onion for serving

Instructions:

Mash pototes and add other ingredients.Knead the dough (if it is too gluey add more flour). Divide the dough into two and roll. Make kopytka like gnocchi.

Put them into the boiling water for 3 minutes. Serve with fried onion.

 

 



  • Uwielbiam kopytka 🙂 Pyszności 🙂

  • U mnie kopytka niestety były rzadko i to kupne:/

  • U mnie kopytka nadal bardzo często goszczą na obiad. Ba, ja je bardzo często i na kolacje jadam. Zawsze mam zapas kopytek zamrożony w zamrażalniku i kiedy tylko mam ochotę to wyjmuję i gotuję 🙂

  • Nasza mama dodaje jeszcze do kopytek pociętą natkę pietruszki albo koperek 😀 Też smakuje wyśmienicie 🙂

  • Uwielbiam kopytka, a najbardziej odsmażone na patelni :)) U mnie w domu rzadko się je robiło. Muszę się zmobilizować i zrobić sama 🙂

    • Uwielbiam z patelni z cebulką <3

      • To ja bez dodatków, ewentualnie z cukrem 🙂
        Z cebulką nigdy nie jadłam i coś czuję, że to nie mój smak 😀

  • Pati

    U mnie jadło się ze smażoną cebulką i kruszonym twarogiem, a druga wersja była z sosem pomidorowym 🙂

    • W domu rodzinnym mojego męża jadło się właśnie z twarogiem. U mnie z cebulką właśnie albo zupełnie na słodko z cukrem i śmietaną 🙂

  • piękne są !