Korzenna Granola

Korzenna granola to kolejna propozycja dla śniadaniowych łasuchów, którzy nie potrafią żyć bez granoli. Pamiętajcie! W domowym wydaniu smakuje najlepiej 😉

korzenna granola

Nie dajcie się zwieść, że skoro korzenna to tylko na jesień. O nie! Z dodatkiem świeżych nektarynek i jogurtu działa bardzo odświeżająco i ma wakacyjny niemal smak.

Jestem zdecydowanie osobą, która woli śniadania na słodko. I wiem, że wśród Was również jest takie pokaźne grono. Kto raz odstawił kanapki na rzecz pysznych owsianek, pankejków i puddingów, ten do wytrawnego śniadania wraca już bardzo rzadko. Coś o tym wiem 🙂 Dzisiejsza granolowa propozycja jest dla wszystkich, którzy szukają inspiracji śniadaniowych. Co tutaj znajdziecie? Oczywiście płatki owsiane, a do tego odrobinę kaszy jaglanej, miód, cynamon, imbir, orzechy pecan, rodzynki. Granola robi się praktycznie sama, uwierzcie mi! Możecie dać do zamieszania dziecku i wstawić do piekarnika. Idealna nie tylko na śniadanie, ale również jako przekąska do pracy.

korzenna granola

Pamiętam, że kiedy byłam mała Mama kupowała sobie musli, z którego ja wyjadałam co lepsze kąski, czyli kawałki papai, kokosa, żurawiny, orzechy! To były czasy, kiedy nawet by mi do głowy nie przyszło, że można zrobić sobie w domu w własną granolę, taką która będzie naszą spersonalizowaną wersją przeznaczoną tylko dla nas i dla naszego podniebienia 😀

korzenna granola

Warto zacząć dzień według własnych reguł i smacznie. Dlatego u mnie to co lubię. Korzenny smak, dużo bakalii, a to wszystko podane z jogurtem greckim i nektarynkami. Mój przepis na udane śniadanie 😉

Jeżeli szukacie innych pomysłów na granolę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Korzenna Granola

4 porcje (1 porcja to około 200kcal)

Składniki:

płatki owsiane 95g

orzechy pecan 40g

rodzynki 10g

oliwa 30g

miód 1 łyżka

kasza jaglana 1 łyżka

imbir 1/3 łyżeczki

cynamon 1/3 łyżeczki

jogurt grecki i nektarynki do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na około 175 stopni. Wszystkie składniki łączymy razem w miseczce, a następnie przesypujemy na papier pergaminowy i pieczemy około 20 minut (mieszamy co 5-10 minut).

Gotową granolę odstawiamy do ostudzenia, a następnie podajemy z jogurtem greckim i nektarynkami.

 

Zapisz