Kotleciki Ryżowo-Fasolowe z Ziemniaczkami

Szybki, prosty i smaczny obiad, czyli kotleciki ryżowo-fasolowe z ziemniaczkami. Świetny sposób na domowy obiad!

Kotleciki Ryżowo-Fasolowe z Ziemniaczkami

Kotleciki Ryżowo-Fasolowe z Ziemniaczkami

4 porcja (1 ma ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut

koszt: ok. 2,70 zł za porcję

Składniki:

1 kg ziemniaków
sól, pieprz, rozmaryn czosnek do smaku
1 łyżeczka chia i 3 łyżki wody
180 g fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki)
2 ząbki czosnku
10 g masła orzechowego
750 g ugotowanego ryżu (250 g suchego)
szczypiorek
1 garść suszonych grzybów (namoczonych we wrzątku przez godzinę)
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ok. 20 minut. Następnie przenosimy na 5 minut do zimnej wody. Przyprawiamy i pieczemy ok. 10 minut (do zarumienienia).

Wszystkie składniki na farsz blendujemy i formujemy kotlety. Możemy je upiec (ok. 10 minut w 200 stopniach) lub podsmażyć.

Podajemy z surówką.

Rice-Bean Cutlets with Potatoes

Quick, simple and tasty dinner – rice-bean cutlets with potatoes.

4 servings (1 has 540 kcal)

time of preaparation: 45 minutes

Ingredients:

1 kg of potatoes
salt, pepper, rosemary, garlic to taste
1 teaspoon of chia and 3 tablespoons of water
180 g of red beans (boiled or canned)
2 cloves of garlic
10 g of peanut butter
750 g of boiled rice (250 g dry)
chives
1 handful of dried mushrooms (soaked in boiling water for one hour)
4 tablespoons of soy sauce
1 tablespoon of oil

Instructions:

Cut the potatoes into smaller pieces and cook for approx. 20 minutes. Then, transfer to cold water for 5 minutes. Season and bake for about 10 minutes.

Blend all ingredients for cutlets and form the. Bake (for about 10 minutes in 200 degrees) or fry. Serve with salad.

 

 



>
Facebook