Kotleciki z Ciecierzycy

Kotleciki z Ciecierzycy, czyli popularny falafel w mojej wersji. Mają troszkę inną konsystencję niż te wszystkim znane, są lżejsze i były smażone na małej ilości tłuszczu. Gwarantuję Wam jednak, że są wyśmienite!

Falafel to danie bardzo popularne wśród osób na diecie wegańskiej i moja wersja również taka jest. Pełna wartościowego białka i tłuszczy. Do kotlecików dodałam masło orzechowe (dla smaku i pożywności).

kotleciki-z-ciecierzycy

Oczywiście poniższy przepis nie jest przepisem tradycyjnym. To moja wariacja na temat falafeli na szybko i dla jednej osoby.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciecierzycę to kliknijcie tutaj -> klik!

Kotleciki z Ciecierzycy

1 porcja to ok. 400 kcal

czas przygotowania to ok. 10 minut

koszt to ok. 3 zł

Składniki:

ciecierzyca z puszki 220g

czosnek 2 ząbki

sól, kminek, pieprz, papryka, kardamon do smaku

masło orzechowe 15g

olej do smażenia

ogórki kiszone, kiełki, ogórek świeży, sałata, siemię lniane do podania

Wykonanie:

Ciecierzycę blendujemy z pozostałymi składnikami na kotleciki. W rękach formujemy kotlety i smażymy na odrobinie oleju po 3 minuty z obu stron.

Podajemy z ogórkami, kiełkami, sałatą i siemieniem lnianym.

Zapisz

Zapisz