Kotleciki z cukinii w sosie kurkowym

Kotleciki z cukinii, młode ziemniaczki, sos z kurkami… Czuję lato!

Kotleciki z cukinii w sosie kurkowym

Kotleciki z cukinii w sosie kurkowym

3 porcje (1 ma ok. 435 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 15 minut gotowania)

koszt: ok. 5,70 zł za porcję

Składniki:

marchewka
45 g kaszy jaglanej
190 ml bulionu warzywnego
cukinia
ząbek czosnku
20 g bułki tartej (+ więcej do obtoczenia)
10 g mąki ziemniaczanej
natka pietruszki i koperek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
600 g ugotowanych młodych ziemniaczków
250 g kurek (poza sezonem pieczarki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
ok. 40 ml wina białego
60 g jogurtu kokosowego lub śmietanki roślinnej
sok z 1/4 cytryny

Wykonanie:

W bulionie ugotować kaszę i marchew (ok. 10 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Przełożyć do miski i dodać startą cukinię i czosnek, a następnie pozostałe składniki.

Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej bułki. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju po 4-5 minut z obu stron.

Oddzielnie podsmażamy na 4 łyżkach oleju cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy posiekany czosnek i umyte kurku. Po ok. 5 minutach zalewamy winem i redukujemy.

Mieszamy z sokiem z cytryny i jogurtem/śmietanką. Kotleciki podajemy z ziemniaczkami i sosem.

Zucchini cutlets in mushroom sauce

3 servings (1 has 435 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 15 minutes of cooking)

Ingredients:

1 carrot
45 g of millet
190 ml vegetable broth
zucchini
clove of garlic
20 g of bread crumbs (+ more fore coating)
10 g of potato flour
parsley and dill
salt and pepper to taste
oil for frying
600 g of cooked young potatoes
250 g chanterelles (or other mushrooms)
1 onion
2 cloves of garlic
4 tablespoons of oil
about 40 ml of white wine
60 g of coconut yogurt or plantbased cream
juice from 1/4 of lemon

Instructions:

Cook millet and carrots in broth (for about 10 minutes until the water is completely absorbed.) Transfer to a bowl and add grated zucchini and garlic, and then the remaining ingredients.

If the mass is too thin, add more bread crumbs. Form the cutlets, coat in a bread crumbs and fry in oil for 4-5 minutes on both sides.

Fry onions on the 4 tablespoons of oil, and then add the chopped garlic and washed mushrooms. After about 5 minutes, pour wine and reduce.

Mix with lemon juice and yogurt or cream. Serve the cutlets with potatoes and sauce.



>
Facebook