Kotleciki z komosy w sosie z nerkowców

Kotleciki z komosy w sosie z nerkowców polecają się na dzisiejszy obiad 😋👌

Kotleciki z komosy w sosie z nerkowców

2 porcje (1 ma ok. 560 kcal)

czas przygotowania: 15 minut (+30 minut gotowania)

koszt: ok. 4.90 zł za porcję

Składniki:

400 g ziemniaków
świeże pomidory do podania
kotleciki:
190 g gotowanego buraka
80 g fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki
50 g komosy ryżowej
10 g mąki z ciecierzycy
1 łyżka nasion chia
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka papryki słodkiej (może być wędzona)
1/3 łyżeczki garam masala
sól i pieprz do smaku
sos:
120 g jogurtu roślinnego
35 g nerkowców (namoczonych przez noc)
10 g pasty miso (opcjonalnie)
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Komosę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na kotleciki.

Masę kotleciki wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony.

Blendujemy składniki na sos. Kotleciki podajemy z ziemniakami, pomidorami i sosem.

Quinoa patties with cashew sauce

servings (1 has 560 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+30 minutes of cooking)

Ingredients:

400 g potatoes
fresh tomatoes for serving
patties:
190 g cooked beetroot
80 g red beans cooked or canned
50 g quinoa
10 g chickpea flour
1 tablespoon of chia seeds
1 tablespoon of oil
1 clove of garlic
1/4 lemon juice
1 teaspoon sweet pepper (can be smoked)
1/3 teaspoon garam masala
salt and pepper to taste
sauce:
120 g plantbased yogurt
35 g cashews (soaked overnight)
10 g miso paste (optional)
1 tablespoon of inactive nutritional yeast flakes (optional)

Instructions:

Boil the potatoes.

Boil the quinoa according to the directions on the packaging, and then blend with the remaining ingredients for patties.
Put the mass on a pan with hot oil. Fry for about 4-5 minutes on each side.
Blend ingredients for the sauce. Serve patties with potatoes, tomatoes and sauce.