Kotleciki z Makaronem w Sosie Grzybowym

Kotleciki z Makaronem w Sosie Grzybowym to świetny przepis na pyszny, prosty obiad. To idealne połączenie delikatnych kotlecików z ciecierzycy, mojego ulubionego pełnoziarnistego makaronu i kremowego sosu grzybowego z dodatkiem pora.

Nie przepadam za porem i dlatego zawsze kiedy go kupię (bo pomimo wszystko kusi mnie bardzo :D), staram się przygotować danie, którego nie ma prawa zepsuć. A przecież makaron w kremowym sosie, z dodatkiem moich ukochanych falafeli nie może się nie udać!

Kotleciki z Makaronem w Sosie Grzybowym

Robiąc ten obiad w środku tygodnia oczywiście postawiłam na to by był szyki w przygotowaniu i prosty, a do tego wegański i łatwy w modyfikacji, jeśli ktoś miałby ochotę dorzucić jakieś inne, ulubione składniki.

Jak dla mnie dania z makaronem w roli głównej po prostu nie mogą nie smakować! I każdy taki obiad to mój comfort food, który doskonale się sprawdza nawet w najbardziej zapracowany tydzień.

Kotleciki z Makaronem w Sosie Grzybowym

4 porcje (1 ma ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut (+ ok. 10 minut gotowania)

koszt: ok. 3,20 zł za porcję

Składniki:

kotleciki:

1 cebula

400g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

3 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki lub kolendry

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka przypraw garam masala

2 łyżki oliwy

sos:

1 por

250g pieczarek

1 szklanka wody lub bulionu warzywnego

50g jogurtu roślinnego

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka czosnku granulowanego

pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

400g ulubionego makaronu

 

Wykonanie:

Posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oleju do zeszklenia. Następnie przenosimy do miseczki z pozostałymi składnikami na kotleciki i całość blendujemy.

Kotleciki pieczemy (30 minut w 200 stopniach) lub smażymy. W międzyczasie podsmażamy posiekanego pora. Po ok. 3 minutach dodajemy pieczarki i smażymy do momentu całkowitego wyparowania z nich wody.

Wtedy dodajemy bulion zmieszany wcześniej z jogurtem i mąką. Doprawiamy czosnkiem i gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy osobno makaron wg instrukcji na opakowaniu.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koperek i makaron. Podajemy z przygotowanymi kotlecikami.

Falafels with pasta in mushroom sauce

Falafels with pasta in mushroom sauce is a great recipe for a delicious, simple dinner.

4 servings (1 has 500 kcal)

time of preparation: 45 minutes (+ ok. 10 minutes of boiling)

Ingredients:

falafels:

1 onion

400g of chickpeas (boiled or canned)

3 cloves of garlic

bunch of parsley or coriander

salt and pepper to taste

1 teaspoon of garam masala

2 tablespoons of oil

sauce:

1 leek

250g of mushrooms

1 glass of water or vegetable broth

50g of plantbased yogurt

1 tablespoon of wheat flour

1 teaspoon of granulated garlic

bunch of dill

salt and pepper to taste

400g of your favorite pasta

Instructions:

Chop the onion and fry with tablespoon of oil. Then transfer to the bowl with the remaining ingredients for falafels and blend it all.

Roast the falafels (30 minutes at 200 Celsius degrees) or fry. In the meantime, fry the chopped leek. After about 3 minutes, add the mushrooms and fry until all the water evaporate.

Then add the broth mixed with yogurt and flour. Season with garlic and cook for about 10 minutes. In the meantime, cook the pasta separately according to instructions on the packaging.

Season the sauce to taste with salt and pepper, add dill and pasta. Serve with prepared falafels.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*