Kotleciki z Tofu z Kapustą i Grzybami

Kotleciki z Tofu z Kapustą i Grzybami to mój sposób na „tradycyjny, polski” wegański obiad. Wiele osób szuka alternatyw właśnie tego typu, które przywołują domowe, rodzinne smaki. Te proste kotleciki zrobicie ze składników dostępnych praktycznie w każdym sklepie, bo tofu stało się już tak popularne, że nawet ciężko mi sobie teraz wyobrazić, gdyby miało nagle zniknąć z półek mojego najbliższego dyskontu.

W dobie tego jak łatwo można dzisiaj zastąpić mięsne produkty, bo tak wiele jest alternatyw, które są już dostępne na rynku (od boczku po mięso mielone, salami, żeberka, burgery) chyba nikt nie musi już narzekać na brak różnorodności i tęsknotę za mięsnym smakiem. Ja muszę się przyznać, że jeszcze żadnych z tych rzeczy nie próbowałam (oprócz parówek sojowych) i w większości wszystko przygotowuję od podstaw w domu. Daje mi to też gwarancję jakości, czyli tego co ostatecznie jem. Ale bardzo popieram tego typu inicjatywy i liczę na to, że będzie ich coraz więcej!

Kotleciki z Tofu z Kapustą i Grzybami

Zauważyłam, że wiele osób utożsamia dietę wegańską z dietą bezglutenową, co jest oczywiście… błędem i nieporozumieniem. Ja w swoich przepisach używam i raczej będę używać mąki pszennej, bo nie mam problemu z jej nietolerancją, ale jeśli Wy macie to najczęściej wystarczy ją zamienić na mąkę jaglaną albo z ciecierzycy.

Jak wiecie przy każdym moim przepisie podaję koszt potrawy (na porcję, nie uwzględnia on kosztów przypraw). Robię to by pokazać, że posiłki na diecie roślinnej nie są drogie, a jeśli nadal wątpicie i uważacie, że te na tradycyjnej są tańsze to polecam zrobić taki kosztorys Waszego jadłospisu, którym możecie być bardzo zdziwieni (dobrej jakości mięso i nabiał kosztują naprawdę dużo!).

Kotleciki z Tofu z Kapustą i Grzybami

2 porcje (1 ma ok. 280 kcal)

czas przygotowania: ok. 35 minut (+ czas smażenia)

koszt: ok. 4,60 zł za 1 porcję

Składniki:

olej do smażenia

1 cebula

250g pieczarek

garść suszonych grzybów

125g kapusty kiszonej

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

kotleciki:

1 kostka wędzonego tofu

1 łyżka kaszy mannej

35g mąki pszennej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka wędzonej papryki

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki

gotowane ziemniaki do podania

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż wyparuje z nich woda. Następnie dodajemy pozostałe składniki i podsmażamy ok. 5 minut.

W tym czasie mieszamy składniki na kotleciki i zagniatamy masę. Formujemy kotleciki (ok. 8 sztuk). Podsmażamy je na odrobinie oleju po 3-4 minuty z obu stron.

Kotleciki podajemy z kapustą i ziemniakami.

Tofu Patties with Sauerkraut and Mushrooms

Patties with Tofu with Sauerkraut and Mushrooms is my way for a „traditional Polish” vegan dinner.

2 servings (1 has 280 kcal)

time of preparation: 35 minutes (+ time of frying)

Ingredients:

oil for frying

1 onion

250g of mushrooms

a handful of dried mushrooms

125g of sauerkraut

1 teaspoon of marjoram

salt and pepper to taste

patties:

1 cube of smoked tofu

1 tablespoon of semolina

35g of wheat flour

1 teaspoon of dried herbs

1 teaspoon of smoked pepper

salt and pepper to taste

fresh parsley

boiled potatoes for serving

Instructions:

Fry the onions with oil for 3-4 minutes. Add the mushrooms and fry until the water evaporates. Then add the remaining ingredients and fry for about 5 minutes.

In the meantime, mix the ingredients for patties and knead the mass. Form patties (about 8 pieces). Fry them in a little oil for 3-4 minutes on both sides.

Serve the patties with sauerkraut and potatoes.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*