Kotlety a la jajeczne

Niecodzienny dla mnie smak, bo już dawno nie udało mi się tak dobrze odtworzyć smaku i tekstury jajek.

Ten prosty przepis na kotlety a la jajeczne Was zaskoczy.

Kotlety a la jajeczne

Kotlety a la jajeczne

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+10 minut gotowania)

koszt: ok. 6.60 zł za porcję

Składniki:

1 kostka naturalnego tofu (dobrze odciśniętego z wody)
20 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
10 g mąki z ciecierzycy (ewentualnie mąki pszennej)
10 g bułki tartej (+ więcej do obtoczenia)
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
pęczek szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie, nadaje serowy posmak potrawie)
1/3 łyżeczki soli kala namak (nie jest niezbędna, ale dodaje niepowtarzalnego jajecznego smaku)
pieprz do smaku
150 g makaronu ryżowego
sos:
40 g jogurtu roślinnego
10 g musztardy
10 g cukru
odrobina skórki z cytryny
1/2 łyżeczki garam masala
sól i pieprz do smaku
sałatka:
100 g ulubionej sałaty lub kapusty pekińskiej
2 pomidory
1/2 świeżego ogórka
20 g oliwy
10 g musztardy
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Tofu kroimy bardzo drobno, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami na kotlety. Łyżką wykładamy masę do miseczki z bułką tartą i obtaczamy formując kotleciki. Kotlety smażymy na głębokim tłuszcze po 3-4 minuty z obu stron (z tego przepisu wychodzi 6 kotletów).

W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy. Odcedzony makaron mieszam ze składnikami na sos. Mieszamy również wszystkie składniki na sałatkę. Kotleciki podajemy z makaronem i sałatką.

Egg-like fritters

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+10 minutes of cooking)

Ingredients:

1 cube of natural tofu (well drained from water)
20 ml plantbased milk (preferably soy milk)
10 g chickpea flour (or wheat flour)
10 g breadcrumbs (+ more for coating)
bunch of finely chopped parsley
bunch of finely chopped chives
1 tablespoon of yeast flakes (optional, gives a cheese aftertaste)
1/3 teaspoon kala namak salt (not necessary, but adds a unique egg taste)
pepper to taste
150 g rice noodles
sauce:
40 g plantbased yogurt
10 g mustard
10 g sugar
a bit of lemon peel
1/2 teaspoon garam masala
salt and pepper to taste
salad:
100 g of your favorite lettuce or Chinese cabbage
2 tomatoes
1/2 fresh cucumber
20 g of oil
10 g mustard
1/4 lemon juice
1 teaspoon apple cider vinegar
salt and pepper to taste

Instructions:

Cut tofu very finely, and then mix with the remaining ingredients for the fritters. Using a spoon, put the mass into a bowl with breadcrumbs and coat. Fry fritters in deep oil for 3-4 minutes on both sides.

In the meantime, cook rice noodles. Mix the drained pasta with the sauce ingredients. Mix all the ingredients for the salad. Serve the fritters with pasta and salad.