Kotlety pieczone z tofu

Nie ma to jak domowy obiad. Ziemniaki z kotletami w wersji wegańskiej. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu kotlety pieczone z tofu.

Kotlety pieczone z tofu

Tego typu obiady kojarzą mi się z polską wersją comfort food. Uwielbiam tworzyć takie przepisy!

Kotlety pieczone z tofu

2 porcje, 8 kotletów (1 porcja ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 40 minut pieczenia)

koszt: ok. 3,50 zł za 1 porcję

Składniki:

1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego
140g świeżego ogórka
1 duża marchew
1 cebula
1 łyżka nasion chia
15g bułki tartej lub kaszy mannej
sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek
natka pietruszki
2 łyżki mąki pszennej (+ew. więcej)

Wykonanie:

Tofu zawijamy w papier ręcznikowy i odstawiamy pod twardy przedmiot na 15 minut. W tym czasie ścieramy ogórek, marchew, cebulę i mieszamy z nasionami chia, bułką lub kaszą, przyprawami, natką.

Następnie dodajemy pokruszone tofu i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę (tyle by można było z masy uformować kotlety).

Wykładamy je na papierze i pieczemy w 180 stopniach po ok. 20 minut z obu stron lub smażymy na odrobinie oleju po 3 minuty z obu stron.

Podajemy z ziemniakami i surówką.

Baked cutlets with tofu

Very simple and quick to prepare baked cutlets with tofu.

2 servings, 8 cutlets (1 has 200 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 40 minutes of baking)

Ingredients:

1 cube of smoked or natural tofu
140g fresh cucumber
1 large carrot
1 onion
1 tablespoon of chia seeds
15g of breadcrumbs or semolina
salt, pepper, sweet pepper, chili, garlic
parsley
2 tablespoons of wheat flour (+ more)

Instructions:

Wrap the tofu in a paper towel and set aside under a hard object for 15 minutes. During this time, shred the cucumber, carrot, onion and mix with chia seeds, breadcrumbs or semolina, spices and parsley.

Then add crumbled tofu and mix thoroughly. At the end, add the flour (enough to form the chops from the mass). Put them on paper and bake in 180 Celsius degrees for about 20 minutes on both sides or fry in a little oil for 3 minutes on both sides.

Serve with potatoes and salad.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*