Kotlety Tofu w Panierce

Tofu to dla wielu osób „ciężki orzech do zgryzienia”. Nie każdemu smakuje, chociaż po odpowiedniej jego obróbce ciężko mu odmówić. Grunt więc to dobrze sobie z nim poradzić. Jednym z takich sposobów są kotlety tofu w panierce. Przyprawy i mąka czynią cuda 😀 Do tego podane w sosem warzywno-pomidorowym, kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi. Myślicie, że nie można się najeść obiadem bez mięs? Można!

kotleciki tofu

 

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tofu to kliknijcie tutaj -> klik!

Kotlety Tofu w Panierce

1 porcja (400 kcal)

czas przygotowania to ok. 50 minut

koszt to ok. 8 zł

Składniki:

tofu ok. 75g

olej rzepakowy do smażenia

mąka 1.5 łyżki

sól, pieprz, szałwia, chili do smaku

kasza gryczana 50g

cebula 1 sztuka

pietruszka 1 sztuka

marchewka 1 sztuka

papryka ok. 160 g

pomidory krojone 1 puszka

Wykonanie:

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy ok. 15 minut. W tym czasie na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, pietruszkę i marchewkę (ok. 20 minut).

Paprykę po wyjęciu z piekarnika zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Do warzyw dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 20 minut.

W międzyczasie gotujemy kaszę wg wskazówek na opakowaniu. Mieszamy mąkę z przyprawami o obtaczamy w niej kawałki tofu. Na czystej patelni, smażymy na oleju tofu (po 3 minuty z obu stron).

Paprykę kroimy i dodajemy do sosu, który łączymy z kaszą. Tofu podajemy z kaszą, sosem i kiszonymi ogórkami.

Zapisz

Zapisz