Kotlety z Kapustą i Ziemniakami

Roślinne kotlety stają się coraz bardziej popularne! To świetna opcja nie tylko dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa, ale również świetna alternatywa dla każdego kto szuka różnorodności w swojej diecie.

Kotlety z Kapustą i Ziemniakami

Kotlety z Kapustą i Ziemniakami

4 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 3,50 zł

Składniki:

350g kapusty pekińskiej lub białej

500g ziemniaków

300ml wody lub bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka, zioła, koperek do smaku

kotlety:

100g orzechów włoskich

165g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)

1 łyżka sosu sojowego

40g ketchupu

1 łyżka oliwy

2 łyżka mleka roślinnego

sos chili do smaku

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka czosnku granulowanego

sól i pieprz do smaku

160g ugotowanego ryżu

190g mąki pszennej

Wykonanie:

Składniki na kotlety blendujemy (za wyjątkiem mąki i przypraw). Doprawiamy i dodajemy mąki na końcu. Mieszamy i formujemy 8 kotletów.

Pieczemy je w 200 stopniach ok. 20-30 minut lub smażymy na patelni po 5 minut z obu stron. W międzyczasie kapustę i ziemniaki podsmażamy ok. 5 minut.

Następnie zalewamy wodą lub bulionem i dusimy ok. 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy jeszcze ok. 5 minut i podajemy z kotletami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*