Krem Pomidorowy (wegański, bez laktozy, bez glutenu)

Lekki i zdrowy Krem Pomidorowy, czyli wakacyjny smak na talerzu!

Każdy zachwyca się jagodami i czereśniami, na które jest teraz sezon, ale jakoś nie widzę powszechnego uwielbienia dla sezonu na pomidory! A przecież jak sobie przypomnę moje dzieciństwo to właśnie zapach świeżo zerwanego w szklarni dziadka pomidora pamiętam najbardziej. Codziennie w przerwie podczas zabawy biegłam do szklarni (którą uwielbiałam!) i zrywałam pomidory, a następnie jadłam jak jabłka. Od święta zdarzało mi się nie upaprać się całej, ale najczęściej wracałam do domu, żeby zmienić koszulkę, bo cała była w miąższu 😀 Do tej pory brakuje mi tego smaku i nigdzie nie jestem w stanie znaleźć pomidorów, które smakowałyby mi tak jak tamte.

letni krem pomidorowy

Nie zmienia to faktu, że pomidory i tak uwielbiam i uważam, że są doskonałym dodatkiem (jak nie głównym składnikiem) do dań. Pasują praktycznie do wszystkiego! A dzisiaj wylądowały w Letnim Kremie Pomidorowym. Tym razem bez dodatku nabiału, jest bardzo delikatnie i na prawdę kremowo. Sprawdźcie sami!

letni krem pomidorowy

To nie prawda, że na zrobienie zupy potrzeba bardzo dużo czasu! Tę jak i wiele innych można zrobić śmiało w 20 minut. Tyle tylko wystarczy aby mieć pyszny i syty obiad.

letni krem pomidorowy

Najczęściej przygotowuję zupy krem i tak też jest tym razem. Nie wiem jak można ich nie kochać? Żałuję, że w dzieciństwie nie miałam blendera!, bo na pewno jadłabym więcej warzyw i owoców mogąc przygotować je sobie w bardziej przystępny sposób.

LETNI KREM POMIDOROWY

ilość: 2 porcje

Składniki:

pomidory 4 duże (sparzone) lub puszka pomidorów całych

puszka krojonych pomidorów

czosnek 4 ząbki

olej kokosowy 1.5 łyżki

mleko kokosowe 290g

woda (opcjonalnie, gdy zupa jest zbyt gęsta)

sól i pieprz do smaku

bazylia i pieczywo do podania

Wykonanie:

Na oleju (w garnku) podsmażamy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy pomidory pokrojone na małą kostkę i dalej smażymy. Po około 3 minutach dodajemy pomidory z puszki, mleko kokosowe i przyprawy.

Gotujemy całość 5-10 minut, po czym blendujemy na gładką masę. Podajemy z pieczywem.

Zapisz