Kremowa Zupa Pomidorowa ze Szpinakiem i Tortellini

Kremowa Zupa Pomidorowa ze Szpinakiem i Tortellini to obiad, który można przygotować już w 45 minut. Później wystarczy się cieszyć wspaniałym smakiem.

kremowa-zupa

Pomimo tego, że pogoda nas rozpieszcza i jest ciepło to i tak bardzo lubię zupy o tej porze.

Zupę można przygotować bardzo szybko, bo przy użyciu krojonych pomidorów. Jeżeli chcecie ją zrobić jeszcze szybciej to możecie kupić gotowe tortellini. Ja postanowiłam zrobić na szybko własnego wyrobu, więc zajęło to odrobinę dłużej.

kremowa-zupa2

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik!

Kremowa Zupa Pomidorowa ze Szpinakiem i Tortellini

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

bulion lub woda 400ml

pomidory krojone 1 puszka

jogurt grecki 60g

bazylia 1/2 łyżeczki

oregano 1/2 łyżeczki

chili wg uznania

szpinak 125g (podsmażony)

tortellini (kupne lub wg przepisu niżej):

nadzienie:

serek ricotta 45g

pieprz czarny i gałka muszkatołowa do smaku

ciasto:

mąka pszenna 160g

jajko 1 sztuka

woda 15-20ml

oliwa 1 łyżeczka

sól 1 szczypta

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania tortellini (możecie użyć gotowego). Składniki na ciasto zagniatamy ręką i rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy kwadraty (8 dużych lub więcej mniejszych).

Na każdy kawałek nakładamy odrobinę farszu i zawijamy (składamy kwadrat na trójkąt, a następnie zawijamy od podstawy i zlepiamy końce). Gotowe tortellini gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minut.

W garnku łączymy wszystkie składniki na zupę i gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z tortellini.

Zapisz



  • Uwielbiam zupki pomidorowe! To moja ulubiona zupa i chyba, póki co, nic nie zmieni mojej miłości do niej. W takim wydaniu jeszcze nie kosztowałam, ale mam nadzieję, że na chłodne dni przepis będzie jak znalazł. 😉

    • To również moja ulubiona zupa i uwielbiam ją przygotowywać na milion sposobów 😀

  • marzena

    Uwielbiam pomidorówkę, mniam 🙂

  • Małgorzata

    Twoja zupka zastąpiła by mi pierwsze i drugie danie. Widać, że jest smaczna i pożywna 🙂

    • Zdecydowanie zastąpi 😉 można się porządnie najeść 🙂

  • Bo zupy są dobre nie tylko na niepogodę! U nas też słonko od kilku dni, ale słyszałam w pracy, że w innych częściach Polski pada 🙂 Zupka brzmi przepysznie. Zostawiam sobie ją jako inspirację. Chętnie spróbuję, zwłaszcza, że nie myślałam dodawać do zup tortellini. Nigdy też nie robiłam ich sama więc będę musiała to nadrobić 🙂

    • Na zupkę zawsze warto się skusić 🙂 Zwłaszcza jak jest tak pożywna 😀

  • KasiaTapenda

    widziałam fotkę zupy na fb. Jako że pies jestem na zupę, to postanowiłam koniecznie wpaść. Kurcze, łatwizna 😀
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    • No łatwizna 😀 Takie lubię najbardziej jak w tygodniu nie ma czasu na gotowanie 🙂
      Pozdrawiam również 🙂

  • Magdalena Baran

    ehh wiedziałam, że o takiej porze nie powinnam do Ciebie zaglądać;) aż się boję patrzeć na następny wpis z ciastem w roli głównej bo chyba zrobię nalot na lodówkę a po północy nie jest to wskazane:) Zupka mega apetyczna, nie wpadłabym na połączenie jej ze szpinakiem ale jeśli i pomidorówkę i szpinak bardzo lubię to musze wypróbować taki mix:)

    • To bardzo smaczne połączenie, więc polecam 🙂 I zapraszam o każdej porze 😀

  • Fabryka Pomysłów

    bardzo łatwa zupa 🙂 fajny pomysł z dodatkiem tortellini 🙂
    ja lubię je zapiekane lub w sałatce 🙂

    • W sałatce jadłam, ale zapiekanych jeszcze nie 😉 Masz może jakiś przepis ciekawy na takie?

  • Uwielbiam zupy, szczególnie o tej porze roku 🙂

  • Magdalena Laskowska

    Wspaniała zupa, mniam 🙂

  • Uwielbiam zupę pomidorową, a w takiej wersji to tym bardziej chętnie bym zjadła!