Kremowa Zupa Pomidorowa ze Szpinakiem i Tortellini

Kremowa Zupa Pomidorowa ze Szpinakiem i Tortellini to obiad, który można przygotować już w 45 minut. Później wystarczy się cieszyć wspaniałym smakiem.

kremowa-zupa

Pomimo tego, że pogoda nas rozpieszcza i jest ciepło to i tak bardzo lubię zupy o tej porze.

Zupę można przygotować bardzo szybko, bo przy użyciu krojonych pomidorów. Jeżeli chcecie ją zrobić jeszcze szybciej to możecie kupić gotowe tortellini. Ja postanowiłam zrobić na szybko własnego wyrobu, więc zajęło to odrobinę dłużej.

kremowa-zupa2

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik!

Kremowa Zupa Pomidorowa ze Szpinakiem i Tortellini

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

bulion lub woda 400ml

pomidory krojone 1 puszka

jogurt grecki 60g

bazylia 1/2 łyżeczki

oregano 1/2 łyżeczki

chili wg uznania

szpinak 125g (podsmażony)

tortellini (kupne lub wg przepisu niżej):

nadzienie:

serek ricotta 45g

pieprz czarny i gałka muszkatołowa do smaku

ciasto:

mąka pszenna 160g

jajko 1 sztuka

woda 15-20ml

oliwa 1 łyżeczka

sól 1 szczypta

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania tortellini (możecie użyć gotowego). Składniki na ciasto zagniatamy ręką i rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy kwadraty (8 dużych lub więcej mniejszych).

Na każdy kawałek nakładamy odrobinę farszu i zawijamy (składamy kwadrat na trójkąt, a następnie zawijamy od podstawy i zlepiamy końce). Gotowe tortellini gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minut.

W garnku łączymy wszystkie składniki na zupę i gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z tortellini.

Zapisz



16 thoughts on “Kremowa Zupa Pomidorowa ze Szpinakiem i Tortellini”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*