Kremowe grzyby z czosnkiem i tymiankiem

Kremowe grzyby z czosnkiem i tymiankiem mogłabym jeść rano, wieczorem i po południu! Grzyby po prostu uwielbiam. Każde! Ale moje ulubione to kurki i pieczarki. I to nic, że za oknem 28 stopni, ja i tak mam ochotę na podsmażone grzybki z dużą ilością cebuli, czosnku i tymianku. Na koniec dodałam trochę mleczka kokosowego z puszki, aby całość była bardziej kremowa. Zagryzłam pszennymi bułeczkami i wcale nie czuję się z tym źle! A wręcz przeciwnie, uwielbiam takie proste dania. Może to być dobra baza do przygotowania gęstej, grzybowej zupy lub sosu do makaronu. Ja jednak zjadłam w takiej minimalistycznej postaci i muszę powiedzieć, że wystarczyło mi do szczęścia 🙂

Kremowe grzyby z czosnkiem i tymiankiem

Jeżeli również kochacie grzyby i szukacie przepisów na ich przygotowanie, to tutaj są jedne z moich ulubionych:

Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem

Zupa w tajskim stylu

Wegański żurek

Kremowe grzyby z czosnkiem i tymiankiem

4 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: 2,70zł za 1 porcję

Składniki:

1kg pieczarek

3 cebule

8 ząbków czosnku

sól, pieprz, tymianek do smaku

60g mleczka kokosowego z puszki

oliwa do smażenia

pieczywo do podania

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebule (ok. 8 minut). Przekładamy cebulę i na tej samej patelni smażymy posiekane pieczarki. Smażymy do momentu, aż wyparuje cała woda.

Następnie mieszamy wszystko, przyprawiamy i dodajemy mleczko kokosowe. Podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Creamy mushrooms with garlic and thyme

I can eat this creamy mushrooms with garlic and thyme in the morning, evening and afternoon! Really comforting food!

4 servings (1 serving – 300 kcal)

time of prearation: 30 minutes

Ingredients:

1kg mushrooms

3 onions

8 garlic cloves

salt, pepper, thyme to taste

60g coconut canned milk

olive oil

bread for serving

Instructions:

Fry the chopped garlic and onions with the olive oil (about 8 minutes). Put the onion aside and fry in the same pan fry the chopped mushrooms.

Fry until all water evaporates. Then mix everything, season and add coconut milk. Serve with fresh, crunchy bread.