Krówkowe ciasteczka z czekoladą

Nie można się oprzeć tym ciasteczkom o karmelowym smaku krówek z kawałkami pomarańczowej czekolady. Są lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Idealne do zabrania na wynos i przygotowania na szybko!

Krówkowe ciasteczka z czekoladą

Jak wiecie nie jem słodyczy ze sklepu, ale jak otrzymałam paczkę od @super_krowka to bardzo chciałam wypróbować ich produkty w mojej kuchni i uszczęśliwić rodzinkę, bo słyszałam już o nich naprawdę wiele, no i przede wszystkim są wegańskie i bez oleju palmowego. Sama też z resztą nie mogłam nie spróbować! I wiecie co? Jak dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa! Chociaż ja jestem już odzwyczajona od tak słodkich przekąsek, to każdemu kto lubi osłodzić sobie życie polecam, szczególnie że można z nich przygotować naprawdę fajne desery – spójrzcie tylko na te ciacha!

Krówkowe ciasteczka z czekoladą

12 ciasteczek (1 ma ok. 100 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 10 minut pieczenia)

koszt: 1,60 zł za 1 ciasteczko

Składniki:

65 g krówek o smaku toffi (lub inne)
30 g aquafaby lub mleka roślinnego
95 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
85 g czekolady (ja użyłam pomarańczowej SuperKrówka)
10 g posiekanych orzechów pekan
ok. 15 g czekolady (na polewę)

Wykonanie:

Krówki roztapiamy na łaźni wodnej (można dodać parę łyżek wody) lub w mikrofali. Mieszamy je z aquafabą (lub mlekiem roślinnym w temperaturze pokojowej).

Następnie dodajemy mąkę, proszek, sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy. Ciasto zagniatamy i wykładamy w postaci kulek (ok. 12 sztuk) na papierze do pieczenia.

Dociskamy ręką tak by uformować ciasteczko i pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut. Wyjmujemy do przestudzenia. W tym czasie roztapiamy czekoladę na polewę (na łaźni wodnej lub w mikrofali).

Polewamy ciasteczka i wstawiamy do lodówki.

Toffee cookies with chocolate

12 cookies (1 has 100 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 10 minutes baking)

Ingriedients:

65 g of toffee fudge (or other)
30 g of aquafaba or plantbased milk
95 g of wheat flour
1 teaspoon of baking powder
pinch of salt
85 g of chocolate (I used the orange SuperKrówka)
10 g of chopped pecans
approx. 15 g of chocolate (for topping)

Instructions:

Melt toffe fudges in a water bath (you can add a few tablespoons of water) or in the microwave. Mix it with aquafaba (or vegetable milk at room temperature).

Then add the flour, powder, salt and mix thoroughly. Add chopped chocolate and nuts. Knead the dough and put it in the form of balls (about 12 pieces) on baking paper.

Squeeze with fingers to form a cookie and bake at 180 Celsius degrees for about 10 minutes. Remove to chill. In the meantime, melt the chocolate (in a water bath or microwave).

Pour the cookies with chocolate and put in the fridge.