Kruche Ciasteczka Nadziane Czekoladą

Te Kruche Ciasteczka Nadziane Czekoladą są bardzo apetyczne, łatwe do zrobienia i pyszne! Tylko parę składników i wspaniała, czekoladowa przekąska gotowa!

Dla mnie każdy dzień jest dobry na zjedzenie czekolady! Wiem, że wiele osób próbuje ją ograniczać, ale ja nie. To jedyny słodycz, który kupuję i który uwielbiam, który powoduje że się po nim uśmiecham 😀 Jej smak jest dla mnie nie do zastąpienia!

kruche ciasteczka nadziane czekoladą

Zakochana jestem w czekoladzie od zawsze, od dziecka ją uwielbiałam i nie potrafiłam bez niej żyć. Do tego stopnia, że codziennie wracając z liceum do domu (z przystanku autobusowego miałam 3.5km) zajadałam się po drodze całą tabliczką. Teraz oczywiście wybieram tylko gorzką o dużej procentowości.

Jeżeli tak jak ja uwielbiacie czekoladę to te ciasteczka na pewno Wam przypadną do gustu! Ja przyznaję się, że  to był mój dodatek do śniadania, a co! lubię słodko zaczynać dzień 🙂

kruche ciasteczka

Krucha struktura ciasteczek doskonale pasowała do tego żeby zamknąć w nich kawałeczki czekolady. Wiem, wiem, kalorie itd. Jedno ciasteczko to około 150kcal, więc jeżeli zjecie takie do pełnowartościowego śniadania to nic Wam się nie stanie, zwłaszcza jeżeli tego dnia macie ciężki trening z Chodakowską 😀

KRUCHE CIASTECZKA NADZIANE CZEKOLADĄ

ilość: 3 porcje (6 ciasteczek)

Składniki:

mąka 40g

masło w temperaturze pokojowej 40g

woda 25ml

(te ciasteczka możecie również zrobić z gotowego ciasta francuskiego)

czekolada gorzka 10 kostek

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 205 stopni. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Jeżeli jest zbyt lepkie dodajemy więcej mąki. Dzielimy je na 6 części i rękoma formujemy okrągłe „placuszki” (nie mogą być zbyt cienkie, aby nie wyciekła z nich czekolada).

Na każdy kawałek kładziemy 1 kostką czekoladę i delikatnie zawijamy brzegi (nie obtaczamy całej kostki czekolady ciastem, wystarczy że zabezpieczymy brzegi).

Ciasteczka pieczemy około 20 minut. Kiedy będą się one chłodzić, roztapiamy w mikrofali 2 kostki czekolady. Płynną czekoladą polewamy ciasteczka.

Dodatkowo kroimy dwie kostki czekolady i posypujemy nimi ciasteczka. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Zapisz

Zapisz



  • Magda

    Fajne ciasteczka, czekolada na wierzchu wygląda mega apetycznie 🙂

  • Ta rozpuszczona czekolada to normalnie miód na nasze oczy xD

    • Ciężko się jej oprzeć 😀

  • Fabryka Pomysłów

    z tą czekoladą na wierzchu wyglądają bosko 🙂

  • O nie, teraz kiedy jestem na redukcji to aż mnie skręca patrząc na takie zdjęcia… :3