Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami🥧🍓 – suuuuper przysmak dla wielbicieli zdrowych deserów i truskawek oczywiście 😁

Kruche ciasto z truskawkami

1 porcja (ok. 530 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+40 minut gotowania i pieczenia)

koszt: ok. 3 zł

Składniki:

100 g truskawek
10 g oleju
10 g jogurtu roślinnego
10 g słodzika lub cukru
opcjonalnie parę kropel aromatu waniliowego
ciasto:
65 g mąki pszennej
40 g jogurtu roślinnego
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki z ciecierzycy (lub 30 g mąki pszennej)
10 g oleju
10 g słodzika lub cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i podgrzewamy na patelni (takiej, którą możemy włożyć następnie do piekarnika lub w rondelku) z olejem, jogurtem i słodzikiem przez ok. 5-10 minut.

W tym czasie zagniatamy ciasto. Gotową masę rozwałkowujemy (jeśli ciasto za bardzo się klei dodajemy więcej mąki) na szerokość patelni lub foremki.

Wykładamy ciasto na truskawki (lub przekładamy truskawki do foremki, a na nie wykładamy ciasto) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (175 stopnia) na ok. 25-30 minut (aż ciasto zacznie się rumienić.

Shortcake with strawberries

1 serving (530 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+40 minutes of cooking and baking)

Ingredients: 

100 g strawberries 
10 g oil 
10 g plantbased yogurt 
10 g sweetener or sugar
a few drops of vanilla flavor 
cake: 
65 g wheat flour
40 g plantbased yogurt 
20 g potato flour
15 g chickpea flour (or 30 g wheat flour)
10 g oil 
10 g sweetener or sugar
1 teaspoon of baking powder

Instructions: 

Cut strawberries into smaller pieces and heat them on a frying pan (one that can be put in the oven or in a saucepan) with oil, yogurt and sweetener for about 5-10 minutes.

During this time, knead the dough. Roll out the cake (if the dough isto sticky, add more flour) to the width of the pan or mold.

Put the dough on strawberries (or put the strawberries into the mold, and then the dough on them) and put in a preheated oven (175 Celsius degrees) for about 25-30 minutes (until the dough begins to have golden color).