Kukurydza w sosie beszamelowym

Co prawda sezon na kukurydzę🌽🌽 jeszcze przed nami, ale właśnie znalazłam swój stary przepis i ech, tęsknię za tym smakiem😂

Kukurydza w sosie beszamelowym

Kukurydza w sosie beszamelowym

3 porcje (1 ma 490 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+10 minut gotowania)

koszt: ok. 3.50 zł

Składniki:

3 kolby kukurydzy
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka roślinnego
55 g migdałów bez skórki (namoczonych przez noc)
3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
20 g oliwy
20 g mąki pszennej
15 g pasty miso
pęczek natki pietruszki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kukurydzę gotujemy w wodzie z cukrem ok. 8-10 minut. W tym czasie mieszając intensywnie składniki zagotowujemy sos.

Kukurydzę podajemy z sosem i innymi ulubionymi dodatkami.

Corn in béchamel sauce

3 servings (1 has 490 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+10 minutes of cooking)

Ingredients:

3 corn cobs
2 tbsp sugar
1 cup of plantbased milk
55 g skinned almonds (soaked overnight)
3 tablespoons of yeast flakes (optional)
20 g of oil
20 g wheat flour
15 g miso paste
bunch of parsley
1/3 teaspoon nutmeg
salt and pepper to taste

Instructions:

Boil the corn in water with sugar for about 8-10 minutes. In the meantime, boil the sauce stirring the ingredients intensively.

Serve the corn with sauce and other favorite additions.